Haaruitval door bloedverdunners
Vermoed u haaruitval door bloedverdunners? Soms kunnen medicijnen die u beschermen tegen een gevaarlijke ziekte of aandoening, ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Anticoagulantia of bloedverdunners beschermen u tegen bloedstolsels. Helaas kunnen ze vervelende bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen variëren van mild, zoals hoofdpijn, tot ernstig, zoals ongecontroleerde bloedingen. Bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon. Als u bijwerkingen, zoals haarverlies, heeft tijdens het gebruik van bloedverdunners, is het belangrijk om hierover met uw arts te praten.
Effect bloedverdunners op de haargroei
Hoewel haaruitval door bloedverdunners niet tot de meest genoemde bijwerkingen behoort, zijn er jaarlijks veel mensen die hier toch mee te maken krijgen. Het is belangrijk om haarverlies bij uw arts te melden, dit voor het geval er iets anders aan de hand is. Houd er rekening mee dat veel dingen haaruitval kunnen veroorzaken, zoals tekorten aan vitamines en mineralen, onderliggende ziektes, chronische aandoeningen, hormonale disbalans, stress en genetica. Niet iedereen ervaart medicijnen op dezelfde manier en niet iedereen krijgt last van haaruitval. Waar het op neerkomt, is dat haaruitval in welke mate dan ook verwoestend kan zijn voor uw zelfvertrouwen.
Haaruitval door bloedverdunners of stress?
Veel mensen hebben gehoord hoe bloedverdunners, zoals warfarine en heparine haarverlies kunnen veroorzaken. Een theorie rond het verband tussen haaruitval en bloedverdunners is dat het simpelweg de stress is van het moeten beginnen met het nemen van een bloedverdunner die ervoor zorgt dat het haar uitvalt, niet de bloedverdunner zelf. Maar omdat dit haarverlies een paar maanden na het begin van het routinematig gebruik van warfarine optreedt, wordt aangenomen dat het de warfarine is die haaruitval veroorzaakt in plaats van stress. Een andere theorie is dat het haarverlies eigenlijk verband houdt met de acute ziekte zelf, dat betekent de stollingsproblemen. Zodra deze gebeurtenis zich heeft voorgedaan, zal het haarverlies enkele maanden later plaatsvinden. Bewezen is dat de omstandigheden rond het gebruik van bloedverdunners en daarmee samenhangende stress telogeen effluvium kan veroorzaken.
Vaststellen haaruitval door bloedverdunners
Vaststellen of het haarverlies inderdaad door bloedverdunners wordt veroorzaakt is moeilijk. Haaruitval als bijwerking van een geneesmiddel begint niet gelijk. Het duurt maanden voordat u een toename van de dagelijkse haaruitval ziet. Om andere, ernstige aandoeningen uit te sluiten is het belangrijk om met haarverlies altijd naar een arts te gaan. Zeker als u in de weken of maanden daarvoor een nieuw geneesmiddel bent gaan gebruiken. De arts vraagt naar het verloop van de haaruitval, hoelang dit aan de gang is en welke andere klachten u mogelijk heeft. Met behulp van een bloedonderzoek kunnen bepaalde oorzaken uitgesloten worden. Door stapsgewijs zaken uit te sluiten en weg te strepen kan haarverlies door bloedverdunners bevestigd worden. In overleg kan de dosering aangepast worden of stelt de arts het gebruik van een alternatieve bloedverdunner voor.
Herstellen haargroei na telogeen effluvium
Haarverlies dat een gevolg is van bloedverdunners en/of andere medicatie is omkeerbaar en tijdelijk van aard. Nadat u stopt met het nemen van een geneesmiddel en/of het aanpassen van de dosering duurt het 3 tot 6 maanden voordat het haarverlies afneemt en stopt. Hoe snel nieuwe haargroei zichtbaar wordt, verschilt per persoon en hangt onder andere af van uw levensstijl, voedingsgewoonte en de manier waarop uw haar en hoofdhuid verzorgd. Masseer de hoofdhuid regelmatig, zodat de doorbloeding verbeterd en de haarzakjes van zuurstof voorzien worden. Het gebruik van minoxidil of een mesotherapie kuur bij haaruitval, stimuleren de haarzakjes om sterke haren te produceren. In de meeste gevallen is de haardos na 12 tot 18 maanden volledig hersteld. Een enkele keer wordt de haardos niet meer zoals eerder en kunt u in overleg met uw arts naar een passende behandeling zoeken.
Haaruitval door bloedverdunners – FAQ
1. Waarom veroorzaken bloedverdunners haaruitval?
Bloedverdunners, zoals heparine en warfarine worden gebruikt om het bloed te verdunnen en bloedstolsels of trombose te voorkomen. Haaruitval is een mogelijke bijwerking dat begint ongeveer 3 maanden na het gebruik van deze medicijnen. Ondanks de meldingen die mensen doen, is het verband tussen bloedverdunners en haaruitval onvoldoende wetenschappelijk bewezen.
2. Is dun haar altijd een gevolg van bloedverdunners?
Nee, haaruitval als gevolg van een bloedverdunner is in feite een zeldzame bijwerking. Ondanks het aantal mensen dat haaruitval of dunner wordend haar ervaart, tijdens het gebruik ervan wordt het haarverlies zelden door de bloedverdunner zelf veroorzaakt. Het is eerder een reactie op een traumatische of stresserende gebeurtenis.
3. Kan ik een normaal leven leiden en dagelijks bloedverdunners gebruiken?
Als u voor het eerst een bloedverdunner voorgeschreven krijgt, kan dat overweldigend overkomen. Uiteindelijk kunt u met deze medicatie een volledig normaal leven leiden. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, verdunnen bloedverdunner uw bloed niet en worden ook bloedstolsels hier niet door opgelost.
4. Hoelang moet ik een bloedverdunner gebruiken?
Afhankelijk van de reden waarom u een bloedverdunner voorgeschreven heeft gekregen, is de richtlijn om het medicijn dagelijks te blijven gebruiken. Als u dat niet doet, heeft u een risico op de vorming van nieuwe bloedstolsels. Meld bijwerkingen bij uw arts, in overleg kan een ander middel voorgeschreven worden.
5. Is koffie een bloedverdunner en kan dit haaruitval veroorzaken?
Aangetoond is dat cafeïne het vermogen heeft om het metabolisme van warfarine af te remmen en het effect van de bloedverdunner te verhogen. Artsen adviseren u over het beperken van het gebruik van cafeïnerijke producten, koffie en thee, tijdens een behandeling met bloedverdunners.
6. Is mijn haaruitval een gevolg van koffiedrinken?
Nee, het is zeer zelden dat haaruitval een gevolg is van het gebruik van cafeïnerijke dranken. Andere oorzaken liggen meer voor de hand.
7. Kan ik Minoxidil tegelijk met een bloedverdunner gebruiken?
Minoxidil is een haargroeimiddel dat een oplossing biedt bij onder andere erfelijke kaalheid. Het remt haarverlies en stimuleert de haargroei. Bespreek het gebruik van Minoxidil met uw arts, deze kan aangeven of u het middel in combinatie met een bloedverdunner kunt gebruiken.
8. Bestaan natuurlijke bloedverdunners?
Sommige voedingsmiddelen en andere stoffen kunnen een bloedverdunnend effect hebben en het risico op trombose verminderen. Dit zijn producten zoals gember, cayennepeper, vitamine E, knoflook, ginkgo biloba en druivenpit extract. Vervang voorgeschreven bloedverdunners nooit zomaar zonder overleg met uw arts.