Haaruitval door medicijnen

Haaruitval door medicijnen is iets dat zowel mannen als vrouwen op elk moment van hun leven kan overkomen. Sommige medicijnen kunnen ‘giftig’ zijn voor de haarzakjes, waardoor de haargroeicyclus verandert. Na verloop van tijd kan dit leiden tot haaruitval. Medicatie kan de oorzaak van haaruitval zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het haarverlies meestal tijdelijk is. Na overleg met uw (huis)arts kan een wijziging in de dosering of een wijziging in de medicatie ervoor zorgen dat de haaruitval stopt.

Haaruitval als bijwerking van medicijnen

Er is een groot aantal voorgeschreven medicijnen die haaruitval als bijwerking kunnen veroorzaken. Het is goed om te weten dat niet iedereen gevoelig is voor de bijwerkingen.

• Bloedverdunners. Bloedverdunnende medicatie kan telogeen effluvium veroorzaken. Dit type haarverlies kan de hele hoofdhuid aantasten. Voor de meesten begint haarverlies ongeveer 12 weken na inname van de medicatie.
• Jichtmedicijnen. Allopurinol, een medicijn dat wordt gebruikt om jicht te behandelen, kan ook leiden tot telogeen effluvium.
• Bètablokkers. Medicatie die helpt om het hart minder te belasten en de bloeddruk te verlagen. Sommige bètablokkers kunnen haarverlies als bijwerking hebben.
• ACE-remmers om de bloeddruk te verlagen.
• Mannelijke hormonen. Mannen die testosteron of anabole steroïden gebruiken, kunnen een toename van haaruitval ervaren.
• Vrouwelijke hormonen. Hormonale veranderingen als gevolg van anticonceptie en hormoonvervangende therapie kan haarverlies veroorzaken.
• Bepaalde antidepressiva.
• Anti-epileptische medicatie.

Onderzoek haaruitval door medicijnen

De enige manier om vermoedelijk haarverlies door geneesmiddelen te bevestigen, is door het betreffende medicijn gedurende een periode van tenminste drie maanden te staken en hergroei te observeren. Een arts kan diagnostische stappen nemen om de oorzaak van het haarverlies te onderzoeken. Tijdens het onderzoek kijkt de arts naar nieuw voorgeschreven medicatie en eventuele aanpassingen in de doseringen. Deze lijst moet alle geneesmiddelen en medische behandelingen omschrijven die u recent heeft ondergaan.

Onderzoek hoofdhuid

Bij onderzoek van de hoofdhuid kijkt de arts naar de mate en het patroon van haaruitval. Daarnaast wordt gekeken naar de aanwezigheid van schilfering van de hoofdhuid en de lengte, diameter en breuken van haarschachten worden beoordeeld.

Haartrektest

De haartrektest bestaat uit het voorzichtig trekken aan een bosje haren van de aanzet tot de punt. In een normale situatie komen er slechts 1 à 2 haren uit. Bij haaruitval kan dit aantal tot 10 – 15 oplopen. De uitgetrokken haren worden microscopisch onderzoek op anagene of telogene kenmerken.

Hoofdhuidbiopsie

Een arts kan een huidbiopsie doen om andere oorzaken van diffuus haarverlies uit te sluiten.

Bloedonderzoek

Als de verklaring voor haarverlies onduidelijk is, of als een arts onderliggende gezondheidsproblemen wil uitsluiten kan bloedonderzoek gedaan worden. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de werking van uw schildklier en de ijzerwaarden in uw bloed.

Behandeling van haaruitval door geneesmiddelen

De link tussen haarverlies en medicatie is moeilijk te bevestigen. Gewoonlijk is de enige behandeling te stoppen met het medicijn, als dit mogelijk is. Nadat u gestopt bent, zal het haarverlies afnemen al kan dit 6 maanden duren. Nieuwe haargroei kan binnen 3 tot 6 maanden gezien worden, terwijl het 12 tot 18 maanden duurt voordat uw haardos volledig is hersteld. De meest effectieve behandeling om haarverlies door chemotherapie te verminderen of beperken is door het gebruik van een koelkap. Het afkoelen van de hoofdhuid vermindert de bloedstroom rond de haarzakjes, waardoor ze minder gevoelig zijn voor de chemomedicijnen. Niet bij elk type chemotherapie is koelen effectief. Vermoed u dat uw haarverlies veroorzaakt wordt door de medicijnen die u voorgeschreven heeft gekregen? Neem, voordat u besluit om het medicijn niet langer te gebruiken, contact op met uw arts. Deze kan samen met u op zoek gaan naar de oorzaak.

Haaruitval door medicijnen – FAQ

1. Veroorzaken alle medicijnen haarverlies?

Als de bijsluiter van een medicijn aangeeft dat haarverlies een mogelijke bijwerking kan zijn, betekent dat niet automatisch dat iedereen hier mee te maken krijgt. Geneesmiddelen waarbij haaruitval regelmatig als mogelijke bijwerking wordt gemeld zijn chemomedicijnen, bètablokkers, cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers, geslachtshormonen en antidepressiva.

2. Hoelang duurt haaruitval door medicijnen?

Nadat u met het gebruik gestopt bent, zal het haarverlies afnemen al kan dit tot 6 maanden duren. Tekenen van hergroei van haar worden gewoonlijk binnen 3 tot 6 maanden gezien. Dit verschilt per persoon.

3. Wat is het beste medicijn om haaruitval te stoppen?

Haaruitval door medicijnen is bijna altijd tijdelijk. Medicatie om de haargroei te versnellen bestaat niet. In de meeste gevallen komt het aan op geduld in combinatie met een gezonde levensstijl. Eventueel kan een arts het gebruik van Minoxidil lotion voorstellen.

4. Stopt haarverlies na het gebruik van steroïden?

Het gebruik van steroïden kan de productie van DHT verhogen, wat tot haaruitval leidt. Het goede nieuws is dat als u stopt met het gebruik van steroïden het haarverlies kan stoppen. In sommige gevallen zet het haarverlies zich onverminderd door.

5. Krijgt iedereen haaruitval door medicijnen?

Nee, de ontwikkeling van haaruitval en de ernst zijn afhankelijk van zowel het medicijn als individuele aanleg. Sommige medicijnen veroorzaken haaruitval bij mensen die een hoge dosis voorgeschreven kregen, terwijl andere medicijnen slechts af en toe verantwoordelijk zijn voor haarverlies.

6. Veroorzaakt haaruitval door medicijnen pijn?

Nee. Telogeen effluvium is het plotseling verlies van haar als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Haaruitval door medicijnen begint niet tegelijk met het gebruik van de medicatie. Pas enkele maanden later valt het haar uit. Dit is het gevolg van een groot aantal haarzakjes dat gelijktijdig in de rustfase komt. Lichamelijk doet haaruitval geen pijn, psychisch kan haarverlies wel degelijk pijn veroorzaken.

7. Zet haarverlies door als ik een generiek alternatief ga gebruiken?

In overleg met de arts kan het medicijn dat verantwoordelijk is voor haarverlies, vervangen worden door een generiek of alternatief middel. Een arts kan vooraf niet uitsluiten dat zich hier ook bijwerkingen voor kunnen doen.

8. Is haarverlies typisch voor mannen?

Nee. Haaruitval door het gebruik van geneesmiddelen of als gevolg van een medische behandeling kan iedereen treffen. Het haarverlies beperkt zich niet en maakt geen onderscheid tussen jong en oud. Ook kinderen kunnen het haar verliezen door medicijngebruik. Mensen die bovendien gevoelig zijn voor het DHT-hormoon zien het haar niet altijd teruggroeien.