Haaruitval door prednison

Kan haaruitval door prednison veroorzaakt worden? Prednison is een medicijn dat bij veel ziekten en aandoeningen wordt toegepast. Het medicijn behoort tot de groep corticosteroïden die bedoeld zijn om ontstekingsreacties door onder andere astma, reuma, MS, Lupus en reuma. Ook bepaalde bloedziekten, zoals de ziekte van Crohn worden met prednison behandelt. Verder werkt het tegen de misselijkheid die mensen ervaren als gevolg van chemotherapie. Prednison kan haaruitval als bijwerking hebben., maar het kan ook als behandeling bij Alopecia areata gebruikt worden.

Gebruikswijze Prednison

Prednison wordt bij uiteenlopende ziekten, waarbij ontstekingen een grote rol spelen, voorgeschreven. In het lichaam maakt de bijnierschors onder andere corticosteroïden aan. Het toedienen van prednison heeft tot gevolg dat de lichaamseigen productie langzaam zakt. Afhankelijk van de manier waarop u prednison voorgeschreven heeft gekregen duurt het soms een paar maanden voordat de bijnierschors weer zelf gaat produceren.

Stootkuur prednison

Artsen schrijven prednison onder meer voor in een stootkuur van enkele dagen tot twee weken. Een stootkuur is bedoeld om de plotselinge verergering van bijvoorbeeld chronische aandoeningen te behandelen. De aandoening zelf wordt niet door de prednison genezen, maar de ziekteverschijnselen worden onderdrukt zodat het lichaam beter in staat is te herstellen. De werking wordt al binnen enkele uren na het starten met de kuur opgemerkt. Een stootkuur geeft in de meeste gevallen geen ernstige bijwerkingen. Het is ook niet nodig om het medicijn af te bouwen.

Lange termijn behandeling prednison

Wanneer u prednison langdurig krijgt voorgeschreven, vangt het gebruik bijna altijd met een stootkuur aan. Na enkele dagen tot weken wordt de dosering verlaagd, totdat de onderhoudsdosering is bereikt. Zolang de behandeling loopt, controleert uw arts regelmatig of de prednison goed werkt. Vooral bij ernstige ziekten, waarbij andere medicatie onvoldoende helpt wordt prednison voorgeschreven. Verbetering van de klachten wordt binnen enkele weken merkbaar.

Combinatie behandeling tegen kanker

Prednison wordt regelmatig in combinatie met andere medicijnen voorgeschreven om kanker te behandelen. Vooral bij leukemie, hersentumoren, borstkanker, lymfeklierkanker en de ziekte van Kahler kan prednison veel betekenen voor patiënten. Prednison gaat de zwelling van tumoren tegen, vermindert pijn, verbetert de eetlust en vermindert vermoeidheid.

Haaruitval als bijwerking van prednison

Het effect van prednison is bekend, daarnaast is het medicijn ook berucht om de mogelijke bijwerkingen. Artsen schrijven het middel vanwege de effectiviteit en betrouwbaarheid jaarlijks miljoenen keren voor. Bekende bijwerkingen van prednison zijn:

• Dikker worden van vooral het bovenlichaam en het gezicht;
• Vergrote eetlust en maagproblemen;
• Verminderde weerstand, slaapproblemen, onrustig gevoel, stemmingswisselingen;
• Verhoogde bloeddruk en verminderde (hart)spierwerking;
• Dunne huid, gevoelig voor blauwe plekken;
• Botontkalking;
Haaruitval is een bijwerking die niet direct met het gebruik van prednison in verband wordt gebracht. Het haarverlies dat optreedt na ziekte, medicijngebruik, een medische behandeling is een gevolg van een traumatische gebeurtenis en is bekend als telogeen effluvium. Dat betekent dat het haarverlies bijna altijd omkeerbaar is en dat het haar na een periode van enkele maanden weer kan groeien.

Haaruitval behandelen met corticosteroïden

In andere gevallen kunnen corticosteroïden injecties in de hoofdhuid worden gegeven om pleksgewijze kaalheid te behandelen. Door de injecties direct op de kale plekken te zetten, worden de haarzakjes optimaal gestimuleerd en worden ontstekingsreacties behandelt. Mensen die met corticosteroïden behandeld worden, hebben vaak al lange tijd last van haaruitval. Artsen nemen bij het behandelen van Alopecia areata een afwachtende houding aan. In veel gevallen herstelt de haargroei zich vanzelf. In plaats van injecties kan een arts u corticosteroïden in de vorm van crème of tabletten voorschrijven. Hoelang de behandeling duurt en hoe vaak de injecties worden gegeven, verschilt per situatie.

Haaruitval door prednison – FAQ

1. Is haarverlies een bijwerking van prednison?

Bij het juiste gebrek redt prednison levens en helpt het de functie van organen te behouden. Een van de mogelijke bijwerkingen van prednison en andere vormen van corticosteroïden is hirsutisme of overmatige groei van lichaamsbeharing. Haaruitval is zelden een gevolg van prednison. Mensen ervaren bijwerkingen van prednison in verschillende mate.

2. Is haaruitval door prednison omkeerbaar?

Ja. Zodra u stopt met innemen van de medicijnen, herstelt de haargroei zich normaal gezien binnen 6 maanden. Vaak is het niet de prednison behandeling die haaruitval veroorzaakt, maar wel de onderliggende aandoening of ontsteking die wordt behandeld.

3. Wat zijn de ergste bijwerkingen van prednison?

Zelfs bij een lage dosis kan prednison huidproblemen veroorzaken. De huid wordt dunner, maar ook acne, hirsutisme, haaruitval, roodheid van het gezicht, striae op de huid en verminderde wondgenezing kunnen bijwerkingen van prednison zijn.

4. Is 50 mg prednison veel?

Prednison wordt het meest voorgeschreven en gebruikt in orale tabletvorm. Minder dan 7,5 mg per dag wordt als een lage dosis beschouwd, terwijl 40 mg per een matige dosis is. Vanaf 40 mg per dag wordt over een hoge dosering gesproken.

5. Kan ik mijn voedingspatroon handhaven en prednison zonder problemen gebruiken?

Het is bekend dat prednison het glucosegehalte of de suikerspiegel in het bloed kan verhogen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot gewichtstoename of diabetes. Het is belangrijk om eenvoudige koolhydraten en sterk geconcentreerde zoetigheden, zoals cakes, gebak, koekjes, jam, honing, chips, boord, snoep en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

6. Welke vitaminesupplementen mogen niet worden ingenomen met prednison?

Steroïde medicijnen, zoals prednison kunnen de werking van vitamine D verstoren. Bespreek met de arts welke voedingssupplementen u veilig kunt gebruiken.

7. Moet ik na een prednison kuur langzaam afbouwen?

Een typisch afbouwschema kan dagen tot weken duren, afhankelijk van de dosis prednison die u heeft gebruikt en hoelang u deze heeft gebruikt. In geval van korte kuren, 5 dagen of minder, is afbouwen niet nodig. Na het afmaken van de kuur zijn geen aanpassingen of veranderingen in uw dagelijkse levensstijl nodig.

8. Hoe weet ik of de prednison werkt?

Als het medicijn werkt zou u minder pijn en zwellingen moeten ervaren. Daarnaast zijn er andere tekenen die aantonen dat de prednison effect heeft. Dit is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. In geval u corticosteroïden heeft gekregen als behandeling tegen alopecia areata verminderen de klachten en wordt de ontstekingsreactie tegengegaan. Regelmatige controle afspraken bij de arts zijn bedoeld om het effect te beoordelen.