Haaruitval door stress

Bestaat haaruitval door stress? Een hoog stressniveau kan haaruitval tot gevolg hebben. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat aanzienlijke fysieke en emotionele stress verband kan houden met telogeen effluvium. Haaruitval door stress treedt op wanneer uw lichaam zo veel stress ervaart dat uw haar sneller uitvalt dan anders het geval zou zijn. In sommige gevallen is iemand zo gestrest dat het eigen haar wordt uitgetrokken. Dit wordt trichotillomanie of haar trekken genoemd.

Kenmerken van haaruitval door stress

Haaruitval als gevolg van telogeen effluvium is abrupt, tijdelijk en diffuus.

• Abrupt begin. Het haarverlies begint pas 3 maanden na de traumatische gebeurtenis. Een groot aantal haarzakjes komen vroegtijdig en tegelijkertijd in de telogene, rust fase. Stress is een van de vele oorzaken van telogeen effluvium. Het gebruik van medicatie, een ernstige ziekte en het doormaken van een bevalling kunnen ook haaruitval als gevolg van stress veroorzaken.
• Diffuus haarverlies. Dat houdt in dat het haar verspreid over de hoofdhuid uitvalt. In enkele gevallen kan 50% van het haar uitvallen door telogeen effluvium, volledige kaalheid is een zeldzaamheid.
• Tijdelijk. Haaruitval door stress is tijdelijk. De haargroei herstelt zich binnen enkele maanden nadat de oorzaak is behandeld. Niet iedereen ziet de haardos dezelfde dikte en uitstraling bereiken dan eerder. Dit kan een gevolg zijn van uw leeftijd en lichaamsveroudering.

Oorzaken van stress gerelateerd haarverlies

Aanzienlijke fysieke en emotionele stress kunnen haarverlies veroorzaken. Enkele gebeurtenissen die traumatisch en stressvol zijn, zijn onder meer:

• Het overlijden van een geliefde;
• Een scheiding;
• Een bevalling;
• Een medische behandeling en/of operatieve ingreep;
• Wereldwijde economische crisis;
• Hoge druk op het werk of in het dagelijks leven;
• Aanhoudende financiële onzekerheid;

Stress veroorzaakt haaruitval, maar is het zeker niet de enige oorzaak. Als u plotseling en overmatig haarverlies ervaart, is een bezoek aan uw huisarts een goede eerste stap. Uw arts kan het haarverlies onderzoeken, uw medische geschiedenis bekijken en u zo nodig doorverwijzen naar een specialist.

Onderzoek en diagnose haaruitval door stress

Een specialist kan verschillende tests doen om de oorzaak van haarverlies vast te stellen. Uw arts kan door middel van onderzoek andere oorzaken van haaruitval uitsluiten.

• Trekproef. De arts neemt een lok van ongeveer 50 haren en trekt hier zachtjes aan. Komen er meer dan 6 haren los, dan kan dat een teken van overmatig haarverlies zijn.
• Sterkte test. Met de ene hand houdt de arts het haar bij de wortel vast en met de andere hand bij de punt. Vervolgens worden de handen uit elkaar bewogen. Haar dat makkelijk breekt is broos, droog en meestal beschadigd.
• Hoofdhuidbiopsie. De arts neemt een biopsie van de hoofdhuid en onderzoekt deze microscopisch. Het stelt de arts in staat de oorzaak van haaruitval vast te stellen.
• Bloedonderzoek. Het controleren van verschillende bloedwaardes kan een arts helpen te bepalen of een onderliggende medische aandoening uw haarverlies veroorzaakt. Haaruitval kan duiden op aandoeningen zoals schildklierproblemen of bloedarmoede.

Behandeling voor haarverlies door stress

Hoe u haaruitval behandelt, hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Overmatig haarverlies door stress, stopt meestal wanneer de stress stopt en uw lichaamsfuncties zich herstellen. Enkele manieren om stress te verminderen zijn:

• De stressfactor opsporen en wegnemen;
• Ademhalingsoefeningen wel of niet in combinatie met yoga;
• Gezonde en regelmatige nachtrust;
• Gevarieerde voeding;
• Tijd nemen voor uzelf, maak een wandeling of stap op fiets;
• Een hulpverlener of therapeut bezoeken;

Als de stressfactor is weggenomen, herstellen de lichaamsfuncties zich langzaam maar zeker. Binnen 6 tot 9 maanden kan de haargroei zich volledig herstellen. Een specialist kan behandelingsopties voor haarverlies voorstellen aan mensen die niet zo lang kunnen wachten. Behandeling die de haargroei stimuleren, maar niet versnellen, zijn:

• Het gebruik van een voedingssupplement met biotine, ijzer en/of zink;
• Lasertherapie;
• Corticosteroïde injecties;

Haaruitval door stress – FAQ

1. Veroorzaakt stress haaruitval en is het omkeerbaar?

Haaruitval veroorzaakt door stress, is bijna altijd tijdelijk. De snelheid van hergroei zal voor iedereen anders zijn. De groei van menselijk haar is gemiddeld 1 cm per maand. Het kan maanden en soms jaren duren voordat de haardos hersteld is.

2. Kan ik voorkomen dat mijn haar door stress uitvalt?

Om het stress niveau te verlagen is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling kunnen daarbij helpen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het beheersen van de stress en de effecten daarvan. Breng tijd door met positieve mensen. Thuis blijven zitten kan de stress verergeren.

3. Hoe weet ik of mijn haarverlies een gevolg van stress is?

Als uw dagelijkse haaruitval meer is dan de gebruikelijke 50 tot 100 haren, kunt u last hebben stress gerelateerd haarverlies. Als u kale plekken op uw hoofdhuid opmerkt, kunt u last hebben van Alopecia areata. Mensen die de neiging (gehad) hebben om het haar uit te trekken kunnen te maken hebben trichotillomanie als gevolg van stress.

4. Zal haaruitval door angst teruggroeien?

Stress en haaruitval hoeven niet permanent te zijn. Als u uw stress onder controle krijgt, kan uw haar teruggroeien. Als u plotseling of vlekkerig haarverlies of meer haaruitval dan normaal opmerkt tijdens het wassen of kammen van uw haar, neem dan contact op met een arts.

5. Is haaruitval een teken van depressie?

Depressiviteit en haaruitval zijn met elkaar verbonden. Mensen die aan een depressie lijden, kunnen merken dat het haar droog, broos en breekbaar wordt. De emotionele toestand van een depressie, zoals een laag zelfbeeld, een vermoeid gevoel en slapeloosheid zijn factoren die van invloed zijn op haaruitval.

6. Hoe ga ik mentaal om met haaruitval?

Positieve manieren om met de emotionele kant van haarverlies om te gaan is onder meer uzelf realiseren dat haaruitval zelf niet levensbedreigend is. U kunt samenwerken met een haarwerkspecialist of een schoonheidsspecialist om een haarwerk of camouflage manier te vinden dat bij u past. Praten over uw gevoelens kan een verschil maken. Realiseer uzelf dat deze vorm van haaruitval bijna altijd tijdelijk is.

7. Welke voedingsmiddelen helpen bij het kalmeren van mijn zenuwen?

Voedingsmiddelen en dranken die angstverlichting kunnen bieden zijn onder andere zalm en kamille. Daarnaast helpen ook kurkuma, donkere chocolade, yoghurt en groene thee om te kalmeren.