Haaruitval door verven

Wilt u weten of haaruitval door verven of kleuren veroorzaakt wordt? Er zijn veel redenen waarom mensen plotseling haar kunnen verliezen: hormonale veranderingen, medicijnen, stress of een medische behandeling. Het zijn een paar van de meest voorkomende boosdoeners. Haar dat echter te veel gestyled, geverfd of gebleekt is, kan bij de schacht of wortel afbreken en tijdelijk haarverlies veroorzaken. Het goede nieuws is dat haaruitval door verven stopt zodra de chemische reactie is uitgewerkt.

Schadelijke chemicaliën in haarverf

Onderzoek en lees wat er precies in de haarverf zit die u in uw haar aanbrengt. Laat u uw haar in een kapsalon kleuren? Vraag aan de kapper wat de ingrediënten zijn die in het product verwerkt zijn. Vermijd mogelijk kankerverwekkende en schadelijke stoffen zoveel mogelijk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die haaruitval na een bezoek aan de kapper ervaren vaak depressief of angstig zijn en/of een sociale fobie hebben. Depressie kan leiden tot een laag zelfbeeld en gebrek aan interesse of plezier in activiteiten die ooit leuk waren. De ironie is natuurlijk dat het verven van uw haar u een goed gevoel geeft over uw uiterlijk. Een nieuwe look is ook spannend. Als gevolg van de stress die aan het verven van het vooraf gaat, kan haarverlies optreden. Maanden na het stress moment valt het haar meer dan gebruikelijk uit. Haaruitval door verven is een vorm van telogeen effluvium.

Voorkomen van haaruitval door verven

Ondanks dat sommige schoonheidssalons aangeven dat kleurstoffen een laagje op het haar aanbrengen waardoor het sterker wordt is dat niet het geval. Ook wordt gezegd dat semi permanente kleurproducten het haar sterker maken en tegelijkertijd te beschermen tegen vervuiling, zomerse hitte en winterkou. De realiteit echter is dat hoe vaker het haar met chemische producten wordt geverfd, hoe groter de kans op haaruitval is. Haarverf stopt de haargroei niet, maar het kan haaruitval veroorzaken omdat de geverfde haren beschadigd zijn. De chemicaliën die in haarverf verwerkt zijn, dragen bij aan de schade. Haarverf heeft geen effect op de haarzakjes en kan deze niet bereiken. Haar dat nog moet groeien wordt niet beschadigd.

Telogeen effluvium door haarverf

Uw haar doorloopt doorgaans drie verschillende fasen:

• Anageen. De groeifase, waarin 85% tot 90% van de haren actief groeit.
• Katogeen. De overgangsfase die 2 tot 3 weken duurt. Op elk moment zit ongeveer 3% van de haren in deze fase.
• Telogeen. De rustfase, die gemiddeld 100 dagen duurt. De haarzakjes zijn volledig in rust.

Telogeen effluvium treedt op tijdens de telogene fase. Medisch onderzoek heeft aangetoond dat op een bepaald moment tussen de 5% en 10% van de haarzakjes zich in deze fase bevinden. Mensen die haaruitval ervaren dat langer dan 6 maanden duurt, worden beschouwd als chronisch telogeen effluvium. Zelfs als u chronisch haarverlies ervaart, gaat niet al het haar verloren. Wel wordt de haardos merkbaar dunner.

Oorzaak haaruitval door verven

Veel gebruikte ingrediënten in haarkleurmiddelen zijn ammoniak en waterstofperoxide, een bleekmiddel. Beide chemicaliën kunnen haar in de telogene fase losmaken. Haarkleurmiddelen kunnen ook uw haarschachten verzwakken, wat leidt tot broos en breekbaar haar. Peroxide verwijdert pigment uit uw natuurlijke haarkleur. Maar peroxide verwijdert ook eiwitten uit uw haar waardoor het haar gevoelig is voor beschadigingen. Naast permanente haarverf, kunt u ook kiezen voor het gebruik van semi-permanente haarkleurmiddelen. Deze middelen zijn zachter en vrij van alcohol en/of ammoniak. Deze haarkleurmiddelen kunnen vaker gebruikt worden dan een permanente haarverf die vol zit met agressieve chemicaliën. Als u zowel haarbeschadiging als haaruitval door verven tot een minimum wilt beperken, luidt het advies om uw haar met minimale tussenpozen van 6 weken te kleuren. Dit zal de kans op haarverlies niet volledig wegnemen, maar het eventuele verlies wordt wel tot aanvaardbare hoeveelheden teruggedrongen.

Haaruitval door verven – FAQ

1. Veroorzaakt haarverf haaruitval?

De meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij het verven of kleuren van haar is de fysieke verzwakking van de haarschacht. Haarkleurmiddelen die een natuurlijke haarkleur lichter maken zijn het meest storend, omdat ze grote hoeveelheden peroxide bevatten. Veelvuldig verven kan tijdelijk haarverlies veroorzaken.

2. Hoe kan ik voorkomen dat mijn haar uitvalt na het kleuren?

Haaruitval is nooit helemaal te voorkomen, maar u kunt wel een aantal dingen om het haar zo gezond mogelijk te maken. Kies voor een haarkleurmiddel van hoge kwaliteit en volg de gebruikersinstructies zorgvuldig op. Verzorg gekleurd haar met de juiste kleurbeschermende producten, die passen bij uw haartype. Was het haar minder vaak en vermijd warmtebehandelingen.

3. Is haaruitval door haarkleurmiddelen tijdelijk?

Ingrediënten van de haarverf dringen niet in de hoofdhuid door en bereiken de haarzakjes niet. Het haar breekt bij de wortel en valt uit. Dat betekent dat het haarverlies zich bijna altijd herstelt. Het kan maanden duren voordat nieuwe haargroei tot ontwikkeling komt.

4. Ik laat haarverf vaak langer zitten dan dat de instructies aangeven. Kan dat haaruitval veroorzaken?

Het te vaak kleuren of verven van uw haar, zeker als er veel peroxide in een product zit, kan tot haaruitval leiden. Haar dat te lang bewerkt is, wordt broos en heeft de neiging om snel af te breken. Laat een chemische haarverf of kleurstof nooit langer dan de aangegeven tijd in het haar zitten. Spoel het behandelde haar na een verfbeurt zorgvuldig uit en voorkom dat er restjes van het product in uw haar achterblijven. Ook dat kan op den duur tot haarverlies leiden.

5. Is het normaal om haar te verliezen naar het verven of kleuren?

Haaruitval door verven, komt vaker voor bij mensen die het haar op frequente basis behandelen met permanente haarkleurmiddelen. Het haar wordt door de agressieve ingrediënten verzwakt en gevoelig voor beschadigingen, breuken en uitvallen.

6. Wat gebeurt er als ik haarverf 2 uur laat intrekken?

Als u haarverf te lang laat zitten zonder het na de aangegeven tijd uit te spoelen, kan het zijn dat u een kleur krijgt die donkerder is dan wenselijk. Erger kan ook. Overbehandeld haar dat er broos en onnatuurlijk uitziet verandert uw uitstraling een geeft een zogenaamd pruikeffect. Wees daarom alert en gebruik een haarkleurmiddel uitsluitend volgens het bijschrift in de gebruikershandleiding.