Haaruitval en overgang

Bestaat er een verband tussen haaruitval en overgang? Voor veel vrouwen is het belangrijk om controle over het haar te hebben; het te laten knippen, het te laten stylen en het dragen in een snit naar keuze. Uw haardos hoort bij u, uw persoonlijkheid en uw imago. Door haaruitval voelen vrouwen zich minder vrouw en krijgt het zelfvertrouwen een duw. Rondom de menopauze kunnen hormonale veranderingen van invloed zijn op verschillende lichaamsfuncties waaronder de haargroei. Haaruitval en de overgang zijn twee dingen die regelmatig met elkaar in verbinding staan.

Haaruitval en de menopauze

De gemiddelde leeftijd van de menopauze is rond de vijftig. In de maanden of jaren die hieraan voorafgaan, merken sommige vrouwen een verandering in de haardichtheid op. Vaak lijken zowel het volume als de conditie van het haar te verslechten, waarbij opgemerkt wordt dat het haar niet meer zo veel groeit als eerder. Bij het wassen lijkt er meer haar in het doucheputje te komen en de haarborstel raakt snel vol met losse haren. Sommige vrouwen ervaren een meer diepgaand haarverlies, waarbij de hele haardos dunner wordt. Dit wordt ook wel vrouwelijke haaruitval genaamd. Volledige kaalheid, zoals dat bij mannen wordt gezien, is bij vrouwen uiterst zeldzaam en geen gevolg van de menopauze.

Hormonale invloed haarverlies

Vrouwelijke haaruitval komt zeer vaak toe en de kans hierop neemt toe naarmate u ouder wordt. Hoewel het op elke leeftijd kan gebeuren, treedt de aandoening meestal op tijdens of na de overgang. Dit betekent niet dat alleen hormonen de schuld zijn. Uw leeftijd zelf is een factor en ook erfelijkheid speelt een rol. De meeste vrouwen die rond de overgang haarverlies opmerken, hebben geen medische klachten. Een arts kan vragen of er aanleiding is geweest voor het haarverlies, zoals een voedingstekort, een stressvolle gebeurtenis of ziekte. Uw medische geschiedenis wordt bekeken en om andere oorzaken uit te sluiten kan worden getest op bepaalde aandoeningen. Als u tekenen van een hormonale onbalans vertoont, zoals een onregelmatige menstruatie, haargroei in het gezicht of een toenemende mate van acne kan ook dit onderzocht worden. Als blijkt dat het om typisch vrouwelijke haaruitval gaat, kan een arts een oplossing voorstellen.

Haaruitval en overgang verminderen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw haardos tijdens de menopauze in goede conditie te houden:

• Beperk het gebruik van stijltangen, föhns en andere hulpmiddelen die op een te warme stand gebruikt worden. In combinatie met het gebruik van een haarverdikkende shampoo kan het uiterlijk van uw haardos verbeterd worden.
• Neem dagelijks voldoende gezonde en afwisselende voeding. Kijk naar de schijf van 5 en probeer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines binnen te krijgen.
• Lasertherapie kan de haargroei bevorderen.
• Bescherm uw hoofdhuid tegen schadelijke uv-stralen en kies voor het gebruik van een hoge SPF factor.
• De meeste vrouwen zien na verloop van tijd dat het haarverlies zich stabiliseert.

Haargroei verbeteren

Wennen aan permanent haarverlies is voor veel vrouwen een uitdaging. Haarverlies in de menopauze kan verontrustend zijn en angst veroorzaken. In de meeste gevallen is het geen teken van een onderliggende medische aandoening of ernstige ziekte. Het verbeteren van uw algemene gezondheid en uw dagelijkse voedingsgewoonte kan helpen het haarverlies af te remmen. Ook door toepassing van cosmetische behandelingen kan de haargroei verbeterd worden. Als u naast haaruitval andere symptomen en/of klachten heeft is het belangrijk om advies aan een arts te vragen. Na onderzoek kan deze u meer duidelijkheid geven. Praten over de overgang en de lichamelijke en psychische veranderingen die dit met zich meebrengt, kan verhelderend werken. Speciale overgangsconsulenten begeleiden, informeren en adviseren jaarlijks honderden vrouwen die met overgangsvragen en klachten zitten.

Haaruitval en overgang – FAQ

1. Is haaruitval door de overgang omkeerbaar?

Door haaruitval kunt u zich onzeker voelen over uw fysieke uiterlijk, deze toestand hoeft niet permanent te zijn. Er zijn stappen die u kunt nemen om het haarverlies te behandelen en de kwaliteit van uw haar te verbeteren. Met een aantal praktische tips houdt u uw lokken gezond en sterk tijdens de menopauze.

2. Welke vitamines zijn goed voor haaruitval tijdens de menopauze?

Vitamine B-complex is goed voor de haargroei. U kunt een supplement gebruiken dat zich specifiek op een gezonde haargroei richt. Neem niet zomaar een aanvullend supplement en voorkom dat u een teveel van een bepaalde vitamine opbouwt, ook dit kan klachten veroorzaken.

3. Is haaruitval een teken van de overgang?

Hormonale schommelingen zijn verantwoordelijk voor haaruitval tijdens de perimenopauze en de menopauze. Oestrogeen en progesteron houden het haar in de groeifase, waardoor het sneller groeit en langer op het hoofd blijft. Als de deze hormoonspiegels afnemen, vertraagt de haargroei en kan haarverlies optreden. Haaruitval kan veel oorzaken hebben en is niet altijd naar de menopauze te herleiden.

4. Kan oestrogeen helpen bij haaruitval tijdens de menopauze

Ja, het gebeurt regelmatig dat vrouwen oestrogeensubstitutietherapie voorgeschreven krijgen en merken dat het haarverlies daardoor afneemt.

5. Is de overgang alleen van invloed op de haargroei op mijn hoofd?

Nee, net als het haar op uw hoofd kan ook het schaamhaar en andere lichaamsbeharing met de jaren dunner worden. De overgang speelt hierin zeker een rol.

6. Wat zijn de tekenen van het einde van de overgang?

Eenmaal in de menopauze, als u 12 maanden geen menstruatie heeft gehad en verder in de postmenopauze kunnen de symptomen zo’n 4 tot 5 jaar aanhouden. Met het verstrijken van de tijd nemen de klachten af in zowel frequentie als intensiteit. Typische symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, emotionele veranderingen en moeite met slapen nemen geleidelijk aan af.

7. Voel ik me beter na de menopauze?

Er wordt gezegd dat vrouwen een jaar na hun laatste menstruatie postmenopauzaal zijn. Naarmate uw hormoonspiegels stabiliseren, op natuurlijke wijze of door middel van hormoontherapie, verdwijnen de symptomen en voelen veel vrouwen zich beter dan in de jaren daarvoor.

8. Helpt een haartransplantatie de haargroei herstellen?

Typisch vrouwelijk haarverlies kan met een haartransplantatie hersteld worden. De ingreep wordt gedaan met uw eigen donorhaar, waardoor de kans op afstoting nihil is. Om voor een haartransplantatie in aanmerking te komen is uw gezondheid goed en is er genoeg donorhaar aanwezig.