Haaruitval en voeding

Haaruitval en voeding hebben verrassend vaak een zekere verbintenis met elkaar. Waar alopecia androgenetica een bekende en veelvoorkomende genetische aandoening is, draagt voeding bij aan de gezondheid van de haargroei en hoofdhuid. Voeding is iets waar u zelf controle over heeft. In principe kan het volgen van een dieet zonder de juiste voedingsstoffen haaruitval tot gevolg hebben. Aan de andere kan het eten van een uitgebalanceerd dieet met goede voedingsstoffen de haargroei verbeteren en haarverlies verminderen.

Voeding belangrijk voor gezonde haargroei

Haarcellen behoren tot de snelst groeiende lichaamscellen. Haar is geen vitaal orgaan of weefsel dat u nodig heeft om te overleven. Dus, vanwege de vervangbaarheid van het haar, kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen uiteindelijk haaruitval veroorzaken. Dit is omgekeerd ook het geval. Als uw lichaam een teveel van een vitamine of mineraal heeft kan dit van invloed zijn op de haargroei. Vaak is een ‘gezond dieet’ minder gezond dan wordt gedacht. Niet elk dieet bevat elementen die nodig zijn voor een gezonde haargroei. Diëten die voornamelijk bestaan uit fruit, groenten en salades met minimale hoeveelheden eiwitten en koolhydraten helpen weliswaar bij het verliezen van een paar kilo’s. Als u zo’n dieet langdurig volgt kan haaruitval ontstaan. Een gezonde haargroei heeft een goede balans nodig van eiwitten, complexe koolhydraten, ijzer, vitamines en mineralen. Dingen die u kunt doen om haaruitval en voeding in balans te houden:

Sla het ontbijt niet over

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag voor uw lichaam – en uw haargroei. Energie om haarcellen te vormen is ’s ochtends of wanneer u wakker wordt het laagst. Een uitgebalanceerd en voedzaam ontbijt helpt om de haargroei van goede voedingsstoffen te voorzien.

Hydratatie

Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water, afhankelijk van de activiteiten en werkzaamheden die u doet. De hoofdhuid blijft op deze manier gehydrateerd, zodat de haren in een gezonde omgeving groeien.

Snack gezond

Vier uur na een maaltijd neemt de energie om haarcellen te vormen af. Om dit energieniveau op peil te houden, kunt u kiezen voor een gezond tussendoortje. Fruit, groenten, volkorenbrood of volkoren crackers zijn voorbeelden van gezonde snacks.

Eet voldoende proteïne

Haaruitval en voeding kan een gevolg zijn van een dieet met onvoldoende proteïnes. Voor de haargroei is het belangrijk om voldoende proteïnes in uw dieet op te nemen. Geadviseerd wordt om bij het ontbijt en de lunch een portie eiwitrijk voedsel te eten. Voedingsmiddelen als vis, kip, mager vlees, eieren, bonen, quinoa, tofu, peulvruchten en noten bevatten veel proteïne.

Vitamine C en ijzer

Haaruitval en voeding worden vaak in verband gebracht met een tekort aan ijzer en vitamine C. IJzer is uitermate belangrijk voor een gezonde haargroei. Vooral vegetariërs en veganisten hebben een grote kans op een ijzer tekort en haaruitval. Uw lichaam neemt ijzer alleen effectief op als u genoeg vitamine C binnenkrijgt. Drink regelmatig versgeperst sinaasappelsap, eet voldoende fruit en wissel uw dieet af met donkergroene bladgroenten en rood vlees.

Haaruitval en voeding in balans

Haarverlies is vervelend en heeft impact op uw dagelijks leven. Haaruitval door voeding is vaak tijdelijk en volledig omkeerbaar. Heeft u pasgeleden een crash dieet gevolgd? Volgt u een koolhydraatarm dieet? Haaruitval door een voedingstekort komt regelmatig voor. Een langdurig ijzertekort kan bloedarmoede veroorzaken, wat vervolgens haarverlies tot gevolg heeft. Maar ook een gebrek aan zink, biotine, selenium en vitamine C is een mogelijke oorzaak van haaruitval. Met een bloedonderzoek kunnen uw waarden worden bekeken. Als uit het onderzoek blijkt dat u een tekort heeft, zal een arts u een supplement voorschrijven. Het is niet verstandig om dagelijks aanvullende voedingssupplementen te gebruiken zonder dat er een tekort is.

Haaruitval en voeding – FAQ

1. Wat moet ik eten om haaruitval te stoppen?

Er zijn een aantal voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede haargroei. Dit zijn onder andere vette vis met essentiële vetzuren, omega-3 en vitamine D. Daarnaast bevatten eieren, bladgroenten, fruit, noten en zaden, kip en rood vlees voedingsstoffen die van invloed zijn op de haargroei.

2. Welke voedingsstoffen mis ik als mijn haar uitvalt?

IJzertekort is het meest voorkomende voedingstekort en een bekende oorzaak van haaruitval. Een langdurig gebrek aan ijzer kan tot bloedarmoede leiden.

3. Is haaruitval door voeding tijdelijk?

Als u niet genoeg ijzer, zink, vitamines en mineralen via voeding binnenkrijgt, kan dit na verloop van tijd haaruitval veroorzaken. Het corrigeren en aanvullen van een tekort herstelt de haargroei. Toch kan het enkele maanden duren voordat uw haardos volledig is hersteld.

4. Kan een diëtist(e) helpen bij haaruitval?

Diëtisten kunnen een rol spelen in de multidisciplinaire behandeling van haaruitval. Dit door het tekort aan voedingsstoffen te beoordelen en samen met u te werken aan het aanvullen van de tekorten. U krijgt gerichte voedingstips die zowel de gezondheid van haar als van andere lichaamsfuncties kunnen beïnvloeden.

5. Wat is de beste vitamine voor haarverlies?

Vitamine B-complex, ijzer, vitamine C en D en zink zijn belangrijke voedingsstoffen voor de haargroei.

6. Stopt biotine haaruitval?

Biotine, vitamine B8, wordt vaak genoemd als oplossing voor haaruitval. Het effect op haaruitval is wetenschappelijk onvoldoende onderzocht. Bekend is dat vitamine B-complex, niet uitsluitend B8, vaak gebruik wordt als voedingssupplement om de haargroei te stimuleren.

7. Krijg ik door een gebrek aan vitamine D grijs haar?

Grijze haren kunnen op elke leeftijd groeien. De oorzaak hiervan verschilt. Tekorten aan vitamine B6, B12, biotine, vitamine D en vitamine E kunnen bijdragen aan vroegtijdig grijs worden.

8. Is banaan goed voor de haargroei?

Bananen bevatten kalium dat het haar verzacht en helpt bij de haargroei. Bananen bevatten natuurlijke oliën die het haar elastisch houden en haarbreuk voorkomen. Om de haargroei te versterken kan een haarmasker met bananen gebruikt worden.

9. Vermindert drinkwater haaruitval?

Uitdroging stopt de haargroei. Water hydrateert de huid- en haarcellen, laat ze werken zoals het hoort. Dit helpt het haar te groeien en sterk te worden. Dagelijks voldoende, 1,5 tot 2 liter, water drinken helpt haaruitval te voorkomen.

10. Blokkeert groene thee de invloed van DHT?

Groene thee bevat grote hoeveelheden van het plantaardige EGCG, dat de invloed van DHT kan afremmen.