Een antwoord op de vraag ‘haaruitval hoe komt dat?’ is niet zomaar te geven. Er zijn veel soorten haarverlies, waardoor het soms moeilijk is om de oorzaak te vinden. In de meeste gevallen is haaruitval niets om u zorgen over te maken. Het haar kan dunner worden als gevolg van erfelijke factoren en het verouderingsproces. Veel mannen zien vanaf hun 30e jaar het haar dunner worden. Bij vrouwen wordt dit zichtbaar vanaf de menopauze en op latere leeftijd. Haaruitval kan ook een gevolg zijn van schildklieraandoeningen, bloedarmoede door ijzertekort en andere aandoeningen. Behandeling is mogelijk als de oorzaak bekend is.

Haaruitval laten onderzoeken

Haaruitval is divers in zowel oorzaak als patroon. Als u wilt weten hoe haaruitval wordt veroorzaakt, kunt u daarvoor terecht bij uw huisarts. In de meeste gevallen is haaruitval onschuldig en herstelt de haargroei zich vanzelf. Vermoed uw huisarts dat er meer aan de hand is of is de oorzaak onduidelijk, dan kan de arts besluiten u door te verwijzen naar een dermatoloog. Dermatologen kunnen een meer geavanceerde diagnose en behandeling bieden. Soms is een hoofdhuidbiopsie nodig. Haaruitval kan op verschillende manieren gediagnosticeerd worden. Onderzoek is nodig om behandeling mogelijk te maken. De oorzaak van het haarverlies kan bepalen of uw haar:

• Geleidelijk of plotseling uitvalt;
• Uitdunt;
• Vanzelf teruggroeit;
• Behandeling nodig heeft om hergroei mogelijk te maken;
• Onmiddellijke behandeling nodig heeft om permanente haaruitval en kaalheid te voorkomen;

Erfelijke haaruitval, hoe komt dat?

Zowel mannen als vrouwen hebben last van dit type haarverlies. Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Het patroon van haarverlies verschilt. Mannen zien het haar in een mannelijk patroon uitvallen, terwijl vrouwen een typisch vrouwelijk patroon zien. Welke term ook wordt gebruikt, de oorzaak van deze vorm van haarverlies is erfelijk. Haaruitval kan als in de puberteit zichtbaar worden, maar wordt meestal later in het leven gezien. Vrouwen zien een algehele verdunning van de haardos, terwijl mannen de haarlijn zien terugtrekken en de inhammen worden dieper. Erfelijke haaruitval is blijvend en zonder behandeling kan volledige kaalheid optreden. Hoe eerder een behandeling wordt gestart, hoe beter de resultaten. Behandeltechnieken zijn:

• Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen;
• Lasertherapie en mesotherapie bij haaruitval;
• Haarwerk en/of pruik;
• Micro haar pigmentatie;
• Haartransplantatie;

Tijdelijke haaruitval, hoe komt dat?

Veel gebeurtenissen zijn van invloed op uw haargroei. Zo kunt u enkele maanden na de bevalling, het ondergaan van een medische ingreep of het doormaken van een stressvolle periode een toename van haaruitval zien. Stressvolle periodes kunnen tijdelijke haaruitval veroorzaken. Haaruitval komt een paar maanden na de gebeurtenis tot uiting. Als de stress stopt, past uw lichaam zich aan en stopt het overmatige haarverlies. Wanneer de oorzaak is weggenomen of behandelt zien de meeste mensen dat hun haar binnen 6 tot 9 maanden de gebruikelijke volheid terugkrijgt.

Haaruitval succesvol behandelen

In de meeste gevallen blijkt haarverlies onschuldig te zijn. Dat neemt niet weg dat u zich zorgen maakt bij het zien van haar dat meer dan gebruikelijk uitvalt. U stimuleert de haargroei door te kiezen voor haarverzorgingsproducten die passen bij uw huid- en haartype. Streef een gezonde levensstijl na. Stop met roken, beperk het gebruik van alcohol en kies voor een verantwoord voedingspatroon. Zorg ervoor dat u de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vraag bij een aangetoond tekort aan uw huisarts of specialist om een supplement. Behandeling van onderliggende medische aandoeningen waaronder schildklierproblemen, hormonale onevenwichtigheden en bloedarmoede is nodig bij het verminderen en voorkomen van haaruitval. Om een antwoord te krijgen op de vraag ‘haaruitval hoe kan dat?’ is het onderzoeken van de oorzaak onmisbaar. Heeft u last van haaruitval? Neem contact op met uw huisarts en laat onderzoek doen naar de oorzaak.

Haaruitval hoe komt dat – FAQ

1. Wat is de belangrijkste reden voor haaruitval?

Haaruitval kent diverse oorzaken. Veel voorkomende oorzaken zijn erfelijkheid, ziektes, medische behandelingen, hormonale disbalans en veroudering. Haaruitval kan iedereen op elke leeftijd treffen.

2. Welke infecties kunnen haaruitval veroorzaken?

Bepaalde infecties zijn verantwoordelijk voor haarverlies. Schimmelinfecties van de hoofdhuid hebben haaruitval bij volwassen en kinderen tot gevolg. Door de infectie met antischimmelmiddelen te behandelen kan de haargroei zich op termijn herstellen. Tinea capitis is de meest voorkomende infectie die haaruitval tot gevolg kan hebben.

3. Wat kan ik zelf tegen haaruitval doen?

Haaruitval is niet altijd te voorkomen. De juiste haarverzorging met een geschikte shampoo en conditioner is een goed uitgangspunt. Voorkom daarnaast een tekort aan vitamines en mineralen, drink dagelijks voldoende water en ga regelmatig bewegen. Uw kapper kan haarverzorgingsadvies geven, terwijl u met uw huisarts kunt praten over uw levensstijl en voedingspatroon.

4. Welke vitamine heeft een positief effect op mijn haargroei?

Vitamine C en B-complex zijn onmisbaar voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden is het van belang een uitgebalanceerd dieet te volgen met daarin voldoende afwisseling. Pas op met het gebruik van voedingssupplementen. Een teveel aan bepaalde vitamines komt uw gezondheid niet ten goede en kan bovendien haaruitval veroorzaken.

5. Wat kan ik doen om haaruitval door stress te verminderen?

Beperk de stress door tijd voor uzelf te nemen. Het haarverlies vermindert en stopt door de stressfactor weg te nemen. Overweeg een hoofdhuidmassage, waardoor de doorbloeding verbetert en de haarzakjes zowel zuurstof als voedingsstoffen krijgen. Probeer voldoende te slapen en beweeg regelmatig.

6. Hoe snel groeit uitgevallen haar terug?

Permanent haarverlies is onomkeerbaar. Alleen met een haartransplantatie is nieuwe haargroei mogelijk. Tijdelijke haaruitval is een reactie op een bepaalde gebeurtenis. Als de stressvolle gebeurtenis of periode is afgesloten, herstelt de haargroeicyclus zich binnen een paar maanden. In sommige gevallen duurt dit langer dan een jaar.

7. Hoe weet ik of mijn haaruitval tijdelijk of permanent is?

Als erfelijke haaruitval binnen uw familie regelmatig voorkomt, is de kans aanwezig dat u hier zelf ook mee te maken krijgt. Een huisarts kan de oorzaak van uw haarverlies onderzoeken en vaststellen. Erfelijk haarverlies uit zich in bepaalde patronen. Dit in combinatie met uw achtergrond en medische toestand is voor een arts vaak voldoende om een diagnose te stellen. Aanvullend bloedonderzoek wordt gedaan om eventuele ziektes uit te sluiten.