Haaruitval hormonen

Zoekt u informatie over haaruitval hormonen? Haar maakt deel uit van wie u bent. Dit is de reden waarom dunner wordend haar een groot probleem is. Haaruitval is iets verontrustends en helaas iets waar bijna iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Dunner, droog haar is vaak een symptoom van interne veranderingen in uw lichaam. Terwijl sommigen het zien als een normaal en onvermijdelijk teken van veroudering of als een reactie op stress, is haaruitval door hormonen en endocriene onevenwichtigheden een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies.

Haargroei cyclus tussen rust en groei

Haarveranderingen kunnen optreden als gevolg van interne en externe veranderingen. Haarzakjes zijn productief, maar gevoelig voor stress en trauma’s. Stress kan ervoor zorgen dat uw haar uitvalt. Dit komt omdat stress de lichaamsfuncties in de overlevingsmodus plaats, waardoor uw energie wordt gebruikt om te overleven. De haargroei is niet essentieel. Aanhoudende stress laat grote aantallen haarzakjes tegelijk in de rust fase komen, waardoor het haar uitvalt.

Mannelijke en vrouwelijke haaruitval hormonen

De bekendste vorm van haaruitval door hormonen is alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid. Het haarverlies is een gevolg van overgevoeligheid voor het androgene DHT-hormoon. Dit mannelijke hormoon versnelt de haargroei en laat de haarzakjes verschrompelen. Mannen kunnen al in de puberteit het eerste haarverlies zien, terwijl vrouwen hier vanaf de menopauze en op latere leeftijd mee te maken krijgen. Typisch bij mannen zijn diepere inhammen en een kalende kruin, terwijl bij vrouwen de haardos fors uitdunt. Het haarverlies kan verminderd worden door het gebruik van DHT-remmers waaronder dutasteride, finasteride en minoxidil. Deze vorm van haaruitval is permanent. Zonder behandeling kunnen mannen volledig kaal worden. Bij vrouwen is volledige kaalheid zeldzaam, de hoofdhuid wordt beter zichtbaar.

Ferritine tekort

IJzer is onmisbaar voor verschillende lichaamsfuncties. Een te laag ferritine gehalte kan bloedarmoede veroorzaken. Bekende symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid en een bleek gezicht. Hoewel haarverlies niet het meest voorkomende symptoom is van bloedarmoede door ijzertekort, treft het ruim de helft van de mensen die hiermee te maken hebben. Ferritine zit in de haarzakjes en wanneer uw lichaam met een laag ijzergehalte kampt, wordt de ferritine uit de niet noodzakelijke levensfuncties onttrokken. Hierdoor kan telogeen effluvium ontstaan. Het corrigeren en stabiliseren van het ijzergehalte zorgt ervoor dat het haar teruggroeit.

Haaruitval door schildklierhormoon

De kleine, vlinderachtige schildklier is nodig voor vrijwel elk proces in uw lichaam. Wanneer de schildklier te snel of te langzaam werkt, raakt het metabolisme ontregelt en krijgen minder belangrijke lichaamsfuncties minder aandacht. Helaas lijden het haar en de huid hier meestal als eerste onder. Bij een trage schildklierwerking is het haar droog, broos, dof en gevoelig om uit te vallen. Haarverlies beperkt zich niet alleen tot het haar op de hoofdhuid, ook wenkbrauwen zijn hier gevoelig voor. Wanneer het omgekeerde waar is en er te veel schildklierhormoon wordt gemaakt, kan het haar ook uitvallen. Andere symptomen van schildklierproblemen zijn merkbaar in uw energieniveau en stemming. Heeft u regelmatig last van vermoeidheid, depressieve gevoelens, slaapproblemen, rustloosheid en/of prikkelbaarheid? Laat uw schildklierwaardes testen door een arts. Bij afwijkende waarden kan een behandeling gestart worden.

Onderzoek haaruitval door hormonen

Wanneer u met haarverlies bij een (huis)arts komt, kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden. Daarnaast zal een arts een aantal vragen stellen:

• Hoelang is het haarverlies aan de gang?
• In welk patroon valt het haar uit?
• Hoe ziet uw normale haarverzorging eruit?

Met de juiste diagnose en gepaste testen op hormonale onevenwichtigheden of voedingstekorten is behandeling mogelijk. Telogeen effluvium door hormonen is vrijwel altijd omkeerbaar. Ook permanent haaruitval door hormonen kan behandeld worden. Het haarverlies wordt gestopt en de haargroei gestimuleerd. Welke behandeling bij u past, hangt af van de oorzaak.

Haaruitval hormonen – FAQ

1. Welke hormonen kunnen haaruitval veroorzaken?

Hormonale disbalans heeft invloed op de lichaamsfuncties en kan door verschillende omstandigheden ontstaan. De bekendste vorm van hormonaal haarverlies is alopecia androgenetica, waarbij het DHT-hormoon de haarzakjes vernietigd. Maar ook schildklierhormonen, oestrogenen en progesteron zijn van invloed op de haargroei.

2. Hoe wordt hormonaal haarverlies bij vrouwen behandelt?

Hormonale onevenwichtigheden als gevolg van bijvoorbeeld de menopauze, kunnen met behulp van hormoontherapie behandeld worden. Een arts kan een anticonceptiepil voorschrijven, maar ook hormoonvervangende therapie kan de onbalans herstellen.

3. Hoe weet ik of ik een hormonale onbalans heb?

Tekenen of symptomen van een hormonale disbalans zijn gewichtstoename, vetophoping tussen de schouders, onverklaard en plotseling gewichtsverlies, vermoeidheid, spierzwakte, spierpijn en stramheid, stijfheid in de gewrichten, verhoogde of verlaagde hartslag en haaruitval. Bloedonderzoek kan een disbalans bevestigen en eventueel andere aandoeningen uitsluiten.

4. Kan oestrogeen helpen bij haaruitval?

Oestrogeen en progesteron kunnen helpen om het haar in de groeifase te houden. Deze hormonen laten de haren langer op het hoofd zitten. Vrouwen die oestrogeen vervangende therapie krijgen voorgeschreven, merken na een tijdje dat het haarverlies afneemt en de haargroei verbetert.

5. Is haaruitval door PCOS blijvend?Met een behandeling kan de groei van nieuw haar gestimuleerd worden. PCOS is een aandoening waar veel vrouwen mee te maken hebben. Niet zelden wordt de pil voorgeschreven om de hormonale disbalans beter te reguleren.
6. Kan een hormonale disbalans genezen worden?

De behandeling voor hormonale afwijkingen kan variëren, dit afhankelijk van de oorzaak. Iedereen kan verschillende soorten behandeling nodig hebben om de disbalans te herstellen. Behandelingen bij mannen en vrouwen lopen uiteen. Uw huisarts of specialist kan hier meer over vertellen.

7. Welk voedsel is van invloed op hormonale disbalans?

Voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten is van invloed op de haargroei. Het ongezonde vet kan de productie van oestrogeen verhogen en de symptomen van disbalans verergeren. Eieren, vette vis en een verantwoorde combinatie van vitamines en mineralen helpen uw lichaam in goede gezondheid te houden.

8. Heb ik zelf invloed op mijn hormoonhuishouding?

Zeker. Met behulp van een aantal tips houdt u uw lichaam en geest gezond en bent u minder vatbaar voor hormoonschommelingen. Verminder de stress waaronder u dagelijks gebukt gaat, ontspan regelmatig en beweeg voldoende. Kies voor een verantwoord dieet en drink voldoende water zodat de hoofdhuid en het haar gehydrateerd worden. Praat bij een vermoeden van hormoonproblemen met uw huisarts.