Wilt u haaruitval laten onderzoeken? Huisartsen en dermatologen hebben ervaring met het herkennen van tekenen van haarverlies, of de oorzaak nu genetisch, medisch of omgevingsfactoren zijn. Een arts beoordeelt visueel het patroon van haarverlies om het type vast te stellen en de diagnose te bevestigen door toepassing van geavanceerde technieken. Als een arts vermoedt dat een onderliggende medische aandoening de oorzaak van haaruitval kan zijn, kan een bloedonderzoek of hoofdhuidbiopsie worden aanbevolen. Haaruitval laten onderzoeken is pijnloos.

Medische geschiedenis

Om de oorzaak van haaruitval te bepalen, stelt de arts verschillende vragen die gaan over uw gezondheid en haarverlies:

• Wanneer is het haarverlies begonnen?
• Wat is het patroon van haaruitval?
• Welke kapsels draagt u gewoonlijk?
• Komt haarverlies binnen uw familie voor?

De arts stelt ook vragen over andere medische aandoeningen die u heeft en ingrepen die u eerder heeft ondergaan. Details die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, zoals uw voedingsgewoonte of een recent gewichtsverlies, kunnen een aanwijzing geven over de oorzaak van haarverlies.

Haaruitval laten onderzoeken, testmogelijkheden

Een arts onderzoekt uw hoofdhuid om te controleren op ontstekingen, roodheid, zweren of littekens. Tegelijk kijkt de arts naar de hoeveelheid haar dat verloren is gegaan, het patroon van de haaruitval en de gezondheid van de overgebleven haren. Tijdens een lichamelijk onderzoek kan de arts eenvoudige tests uitvoeren om meer te weten te komen over de gezondheid van uw haar. Deze kunnen bestaan uit:

Trektest om haaruitval te onderzoeken

Deze eenvoudige test meet de ernst van haaruitval. De arts pakt verspreid over het hoofd kleine strengen en trekt hier zachtjes aan. Als er zes of meer uitvallen, heeft u mogelijk actief haarverlies. Dit kan het gevolg zijn van telogeen effluvium, alopecia androgenetica of alopecia areata. De arts vervolgt de test door een haar aan de boven- en onderzijde vast te pakken en eraan te trekken om te zien of de haar breekt. De test geeft informatie over de broos- en/of kwetsbaarheid van uw haar.

Trichogram onderzoek

In bepaalde gevallen gebruikt een arts een trichogram om de oorzaak van het haarverlies verder te onderzoeken. De arts trekt een plukje haar uit en onderzoekt dit met een microscoop. Het onderzoek geeft de arts een gedetailleerd beeld van het haar, de haarzakjes en de hoofdhuid.

Schimmeltest

Een schimmeltest of schimmelcultuur is een laboratoriumtest die de aanwezigheid van een schimmel in haar- of hoofdhuidcellen kan bevestigen. Een arts kan deze test toepassen om te bepalen of een schimmelinfectie, tinea capitis de oorzaak is van het haarverlies. Voor de test wordt de hoofdhuid afgeschraapt en/of neemt de arts een klein stukje van de huid of haar. In het laboratorium kan het enkele weken duren voordat de uitslag bekend is.

Bloedonderzoek

Als een arts vermoedt dat het haarverlies te wijten is aan een onderliggende medische aandoening, een vitaminetekort of hormonale onbalans, kan bloedonderzoek aanbevolen worden. Bepaalde te hoge of te lage bloedwaarden kunnen aanleiding geven voor haarverlies. Bloedarmoede is hiervan een voorbeeld. Wanneer u langdurig een te laag ijzergehalte in uw bloed heeft, kan haaruitval ontstaan. IJzerpillen vullen het tekort aan. Haaruitval kan ook een teken zijn van schildklieraandoeningen. Het verband is niet altijd helemaal duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat schildklierproblemen ervoor kunnen zorgen dat het lichaam hormonen aanmaakt die de haarzakjes vernietigen.

Haaruitval laten onderzoeken geeft rust

Na het afronden van de onderzoeken en het bekijken van de resultaten, neemt de arts de diagnose met u door. Binnen enkele weken kent u de oorzaak van haarverlies en weet u of behandeling nodig en/of mogelijk is. Is het haarverlies tijdelijk? De haargroei herstelt in de meeste gevallen binnen enkele maanden. Permanent haarverlies heeft behandeling nodig om volledige kaalheid te voorkomen.

Haaruitval laten onderzoeken – FAQ

1. Welke onderzoeken moet ik krijgen om haaruitval te diagnosticeren?

De onderzoeken die artsen adviseren, verschillen per persoon. Afhankelijk van uw situatie kan een arts een diagnose stellen zonder dat verder onderzoek nodig is. Tests die onderliggende problemen bevestigen of ontkennen zijn bloedonderzoek, hoofdhuidbiopsie, een trektest en/of een trichogram.

2. Hoe onderzoekt een arts haaruitval?

De arts schraapt monsters van de huid of trekt een paar haren uit de huid om de haarwortels microscopisch te onderzoeken. Dit kan helpen bepalen of een infectie haaruitval veroorzaakt.

3. Moet ik naar een endocrinoloog bij haarverlies?

Aangezien hormonen de oorzaak van haaruitval kunnen zijn, kan een huisarts besluiten u door te verwijzen naar een endocrinoloog of hormoonspecialist. Deze kan verder onderzoek verrichten en waar mogelijk een behandeling voorstellen.

4. Kan mijn haar teruggroeien nadat het is uitgevallen?

Hoewel hergroei mogelijk is, moet u weten dat het zoeken van professionele hulp nodig is. Als de reden voor het uitdunnen van het haar genetisch is, zal het niet vanzelf teruggroeien. Om een gezonde, volle haardos te herstellen moet u actie ondernemen. Dat houdt in dat u verschillende opties bekijkt en met een arts of specialist praat over een behandeling.

5. Wat is de meest voorkomende oorzaak van haaruitval?

Alopecia androgenetica, erfelijke haaruitval is de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen en vrouwen.

6. Wanneer moet ik haaruitval laten onderzoeken?

Het is volkomen normaal om dagelijks wat haren te verliezen. Als uw haar echter in bosjes uitvalt en de hoofdhuid zichtbaar wordt, of als u zich zorgen maakt is het verstandig om een arts te raadplegen. Alhoewel haarverlies meestal onschuldig is, kan het tijdig ondernemen van actie erger voorkomen.

7. Is het onderzoeken van haarverlies pijnlijk?

De meeste onderzoeksmethodes zijn pijnvrij of geven kortdurend een pijnlijk gevoel. Bloedonderzoek is niet pijnlijk, alleen het aanprikken van de huid kan gevoelig zijn. Trekt de arts een plukje haar uit om de haarwortels te onderzoeken, dan kan dat even vervelend zijn.

8. Kan een dermatoloog haaruitval behandelen?

Een dermatoloog is gespecialiseerd om aandoeningen die de huid, haar en nagels aantasten te onderzoeken en te behandelen. Eerst zoekt de arts naar de oorzaak van het haarverlies, waarna het probleem in veel gevallen met succes behandeld wordt.

9. Kan een arts haaruitval bij kinderen onderzoeken?

Ja, zowel uw huisarts als een kinderarts en dermatoloog doen onderzoek naar haaruitval bij kinderen.