Haaruitval vitamine

Haarverlies ervaren kan frustrerend en verontrustend zijn. De meeste mensen weten dat haaruitval verschillende oorzaken heeft. Naast veroudering en erfelijkheid is het gebrek van vitamines en mineralen een van de meest belangrijke oorzaken. Om gezond te blijven heeft uw lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig. Een gezond lichaam functioneert zo goed mogelijk. Als u niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, is dit van invloed op uw algehele gezondheid. Verschillende vitaminetekorten zijn in verband gebracht met haaruitval. Haaruitval vitamine gebrek treft kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden.

Noodzakelijke vitamines en mineralen

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat individuele vitamines het haar kunnen stimuleren om sneller te groeien, kunnen tekorten aan specifieke vitamines leiden tot haaruitval of dun, broos haar. Het binnenkrijgen van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, ADH, van elke vitamine kan helpen om het haar gezond te houden. Wanneer een arts vermoed dat haarverlies het gevolg is van een vitaminetekort, kan een bloedonderzoek plaatsvinden. Met behulp van supplementen wordt het tekort aangevuld. De haargroei herstelt zich binnen een paar maanden. Verschillende vitamines en mineralen hebben invloed op de gezondheid en uitstraling van uw haardos.

Haaruitval vitamine IJzer

Uw lichaam heeft ijzer nodig om voldoende hemoglobine aan te maken. Hemoglobine helpt bij het transporteren van zuurstof naar alle lichaamscellen. Wanneer uw lichaam niet voldoende ijzer heeft, wordt de zuurstof uitsluitend naar de vitale organen getransporteerd. Haargroei is niet vitaal. Een langdurig ijzertekort is van invloed op de haargroei en haaruitval. Naast haaruitval zijn vermoeidheid, een pijnlijke tong en kortademigheid symptomen van een ijzertekort. Om het ijzerniveau te stabiliseren kan een arts medicatie voorschrijven. U kunt ook ijzerrijke voeding eten zoals rood vlees, vis en bladgroenten.

Zink

Zink is van invloed op de haargroei en het herstel van haarweefsel. Zink stimuleert de werking van de klieren die de follikels aansturen. Omdat zink een sporenelement is, kan het lichaam dat niet zelf aanmaken. Een zinktekort komt vaak voor bij mensen die veel graankorrels consumeren, zuigelingen die melk drinken en mensen met een eetstoornis. Zink zit onder andere in oesters, pompoenpitten en rundvlees.

Haaruitval en vitamine B7

Biotine, vitamine B7, is bekend als super vitamine voor uw huid en haar. Het is aangetoond dat biotine helpt bij het voorkomen van broze nagels. Bovendien helpt vitamine B7 bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten. Biotine zit in veel voedingsmiddelen en een tekort komt zelden voor. Tekort aan biotine is meestal erfelijk. Bijvoorbeeld omdat gedurende de zwangerschap niet voldoende biotine in het dieet aanwezig was. Andere oorzaken van een tekort aan vitamine B7 zijn roken, het gebruik van antibiotica en bepaalde geneesmiddelen voor acne. Symptomen van biotine tekort zijn haarverlies, verwarring, misselijkheid, spierpijn en huiduitslag in het gezicht. Voedingsmiddelen die biotine bevatten zijn onder meer eigeel, kaas, vlees, rijst en groenten. Biotine supplementen zijn vrij verkrijgbaar.

Invloed vitamine A op de haargroei

Vitamine A is een belangrijke vitamine voor uw gezondheid. Het helpt en ondersteunt uw immuunsysteem, het gezichtsvermogen, de huid, het gebied, het voorplantingssysteem, uw nieren, longen en skelet. Haarverlies kan veroorzaakt worden door een tekort of een te veel aan vitamine A. Het vinden van de juiste balans is nodig.

• Te veel vitamine A. Een te hoge vitamine A waarde kan toxiciteit in uw lichaam veroorzaken. Vitamine A zit in veel rode, oranje, gele en donkergroene groenten en fruit.

• Vitamine A tekort. Ook een tekort kan haarverlies tot gevolg hebben. Wanneer u gebrek heeft aan deze vitamine is het belangrijk om bladgroenten, fruit, lever, eieren en zuivelproducten te eten.

Haaruitval door vitamine D

Vitamine D stimuleert de haarzakjes en de dikte van de haren. Een tekort aan deze vitamine is vaak boosdoener als het haaruitval betreft. Het kan zelfs een oorzaak zijn van alopecia areata. Symptomen van een gebrek aan vitamine D zijn vermoeidheid, chronische pijn, stemmingswisselingen, hoge bloeddruk, spierzwakte en een verlies van botdichtheid. Vitamine D zit in dagelijkse voedingsmiddelen zoals eieren, avocado, vis, noten en zaden. De zon geeft ook vitamine D. Maak op zonnige dagen een wandeling, een fietstocht of ga ontspannen in de zon zitten. Gebruik een hoge SPF factor om de huid te beschermen. Vitamine D tekort wordt vaak gezien bij vegetariërs en veganisten. Met een supplement wordt het tekort aangevuld.

Gezonde hoofdhuid door vitamine F

Vitamine F bestaat uit de vetzuren omega 3 en omega 6. Vitamine F is van belang voor een gezonde hoofdhuid en hydratatie van het haar. Vitamine F helpt zowel de hoofdhuid als het haar te beschermen tegen schade van het zonlicht en luchtverontreinigende stoffen. Vitamine F is afkomstig van saffloerolie. Een stabiele vitamine F waarde helpt ontstekingen te verminderen, het verbetert de gezondheid van uw hart en heeft een positieve invloed op de foetus bij zwangere vrouwen. Een tekort is zeldzaam, maar wanneer u daar mee te maken heeft ziet u naast haarverlies problemen als een droge huid, zweren, langzame wondgenezing en problemen met uw gezichtsvermogen. Voedingsmiddelen die veel vitamine F bevatten zijn sojaolie, walnoten, amandelolie, maïsolie, pecannoten, olijfolie, vis en eieren.

Vitamine E gaat veroudering tegen

Vitamine E is een antioxidant en beschermt lichaamscellen tegen beschadiging. Het komt van nature in veel voedingsmiddelen voor en is in vet oplosbaar. Uw lichaam kan vitamine E opslaan als dat nodig is. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw, wordt vitamine E gebruikt om de huid te beschermen tegen veroudering en schade door de zon. Een goede vitamine E waarde helpt bij het verminderen van stress in de hoofdhuid, waardoor haaruitval verminderd. Bovendien helpt vitamine E de doorbloeding te verbeteren, zodat de haarzakjes van gezonde voedingsstoffen worden voorzien. Het aanbrengen van een vitamine E olie op uw haar, helpt bij het vergroten van de glans en het verminderen van kroezen. Voedingsmiddelen met vitamine E zijn onder andere noten, zonnebloemolie, vlees en bladgroenten.

Haaruitval door vitaminegebrek onderzoeken

Haaruitval als gevolg van een gebrek aan vitamines of mineralen kan onderzocht worden. Een bloedonderzoek kan specifiek onderzoek verrichten naar de waardes die in uw lichaam aanwezig zijn. Het is niet altijd direct duidelijk dat de reden van uw haarverlies een vitaminetekort is. Symptomen en kenmerken die hierop duiden, komen ook voor bij andere aandoeningen. Een arts zal daarom ook informeren naar uw levensstijl en voedingsgewoonte. Dit kan een aanwijzing zijn om de vitamine waarden te onderzoeken. Het onderzoek is pijnloos en binnen enkele dagen zijn de resultaten bekend. Een vitaminetekort kan met supplementen aangevuld en behandeld worden. Als de normale, gebruikelijke waarde is bereikt kunnen de lichaamsfuncties, waaronder de haargroei, herstellen. Dit duurt een paar maanden.

Haaruitval vitamine behandelen

Haaruitval kan ontmoedigend zijn, maar gelukkig zijn er veel dingen die u kunnen helpen. Het is niet nodig om door haarverlies in een sociaal isolement te komen. Als het haarverlies een gevolg is van een vitaminetekort, kunt u vitaminerijke voedingsmiddelen aan uw dagelijks voedingspatroon toevoegen. U kunt ook supplementen nemen om het tekort aan te vullen. Het is het beste om met uw huisarts te praten, voordat u met een vitaminesupplement begint. Uw huisarts kan een supplement voorschrijven dat geen invloed heeft op de medicatie die u gebruikt of de aandoeningen die u eventueel heeft. U kunt het beste beginnen met een verandering in uw dieet en ervoor zorgen dat uw lichaam de ADH vitamines en mineralen binnenkrijgt om optimaal te functioneren.

Voorkom een teveel aan vitamines

Wist u dat een teveel aan bepaalde vitamines schadelijk is? Gebruik nooit meer van een supplement dat is voorgeschreven. Bij haaruitval kunt u een supplement gebruiken dat voornamelijk bestaat uit vitamine B-complex, zink en ijzer. Uw huisarts kan een voorschrift geven, u kunt ook kiezen voor het gebruik van vrij verkrijgbare supplementen.

Haaruitval vitamine – FAQ

1. Van welke vitamines heb ik een tekort als mijn haar uitvalt?

Enkele vitamines en mineralen zijn van invloed op de gezondheid van uw hoofdhuid en de haargroei. Zowel ijzertekort, tekort aan vitamines A, B, D, E en F zijn in verband gebracht met haaruitval en andere problemen met de haargroei.

2. Is haaruitval altijd een gevolg van een vitaminetekort?

Nee. Haaruitval heeft meer oorzaken, waarvan een tekort aan vitamines en/of mineralen er een is.

3. Kunnen vitamines haargroei herstellen?

Het is onvoldoende onderzocht en bewezen dat individuele, specifieke vitamines de haargroei sneller laten groeien. Wel is het zo dat een tekort aan bepaalde vitamines uw haardos uitdunnen en de haren broos en breekbaar maken.

4. Veroorzaakt vitamine B12 haaruitval?

Met een te laag vitamine B12 gehalte, ondervinden de haarzakjes last bij het produceren van nieuw haar. Naast haaruitval kan een vitamine B12 tekort ook symptomen van bloedarmoede veroorzaken, wat gepaard met een laag ijzergehalte en broos, breekbaar haar.

5. Wat is de beste vitamine voor een gezonde haargroei?

Een aantal vitamines zijn van invloed op de haargroei en de gezondheid van de haardos en hoofdhuid. Dit zijn biotine, vitamine C, ijzer of ferritine, vitamine D en zink.

6. Welke voedingsmiddelen stimuleren de haargroei?

Voedingsmiddelen die van invloed zijn op de haargroei zijn eieren, bessen, spinazie, vette vis, zoete aardappelen, rood vlees, lever, groene bladgroenten, avocado’s, noten en zaden.

7. Hoeveel moet ik van een biotine supplement gebruiken?

Hoewel er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine is, raden sommige voorstanders aan om dagelijks 2 tot 5 mg biotine in supplementvorm te nemen. Biotine versterkt de haarschachten en maakt het haar minder broos. Gebruik niet meer van een supplement dan dat de instructies of het voorschrift vermelden.

8. Welke voedingsmiddelen veroorzaken haaruitval?

Voedingsmiddelen die een hoog kwik gehalte bevatten, kunnen bij frequent gebruik haaruitval veroorzaken. Daarnaast moet u oppassen met het eten of gebruiken van producten die rijk zijn aan bewerkte suikers. Eiwitarme diëten, een teveel aan vitamine A, een calciumarm dieet en een tekort aan ijzer en zink hebben op lange termijn haaruitval tot gevolg.

9. Verhoogt biotine mijn lichaamsgewicht?

Vitamine B7, zoals biotine ook wordt genoemd, helpt het lichaam bij het vormen van vetzuren en glucose. Daarnaast helpt biotine bij het verwerken van koolhydraten, aminozuren en bij het afbreken van vet in het lichaam. Deze functies maken biotine een belangrijk onderdeel van de energievoorziening die uw lichaam nodig heeft. Het is niet waarschijnlijk dat u veel in gewicht toeneemt door het gebruik van producten die rijk zijn aan biotine.

10. Wanneer moet ik biotine innemen?

Biotine is in water oplosbaar. Artsen adviseren om een biotine supplement het beste tijdens het ontbijt in te nemen. Vitamine B staat bekend om energie die vrijkomt. Wanneer u het supplement ’s avonds neemt, kan dat een onrustige nacht opleveren.

11. Is haaruitval door vitaminegebrek blijvend?

Nee. Het haarverlies is omkeerbaar. Wel is het noodzakelijk om het tekort aan te vullen en ervoor te zorgen dat de waardes stabiel blijven. Hoe snel de haargroei zich herstelt verschilt persoon. U moet rekening houden met enkele maanden.

12. Kan ik een vitaminesupplement combineren met een andere behandeling?

Tijdelijk haarverlies behandelen kan op verschillende manieren. Uiteraard is het belangrijk om het tekort aan te vullen. Een huisarts of specialist kan daarnaast een haargroeimiddel voorschrijven. Zo stimuleert u de haargroei om sterke, gezonde haren te produceren.

13. Worden voedingssupplementen vergoed?

Vrij verkrijgbare voedingssupplementen worden niet vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten van voedingssupplementen bij mensen die lijden aan onder andere stofwisselingsziekten. Vitamines en mineralen bij haaruitval komen niet voor vergoeding in aanmerking.

14. Welke vitamine laat mijn haar sneller groeien?

Het haargroeiproces laat zich niet beïnvloeden, haren zullen niet sneller groeien dan gemiddeld 1 cm per maand. Wel kunt u de haargroei stimuleren en sterkere haren laten groeien door het eten van gezonde voeding waarbij u de ADH vitamines en mineralen binnenkrijgt.

15. Is het drinken van veel water goed voor haargroei?</h5.
Door minstens 2 liter water per dag te drinken, wordt uw haar sterker. Uitdroging is verantwoordelijk voor het stoppen van de haargroei. Het drinken van water triggert ook de energie die wordt overgedragen op uw hoofdhuid. Wanneer de haarwortels voldoende gehydrateerd zijn en blijven, voorkomt u ook problemen zoals roos en schilfering van de huid.
16. Klopt het dat rijstwater haar laat groeien?

Veel mensen gebruiken rijstwater om het haar te verzorgen. Hoewel de voordelen niet bewezen zijn, is het gebruik van een haarspoeling met rijstwater veilig om thuis te proberen. Rijstwater beschadigd de huid niet.