Haarverlies

Zoekt u informatie over haarverlies? Haaruitval kan worden veroorzaakt door meerdere aandoeningen. Sommige diagnoses hebben alopecia, haaruitval in hun omschrijving, zoals alopecia areata of alopecia diffusa. Alopecia of haarverlies wordt veroorzaakt door vele factoren, van genetica tot medicijnen. Uiteenlopende ziekten en aandoeningen hebben haaruitval als kenmerkend symptoom.

Oorzaken haarverlies

Haarverlies heeft veel oorzaken. De oorzaak van de haaruitval is kenmerkend voor:

• Het abrupt of geleidelijk uitvallen van haar
• Verdunning van de haardos
• Het vermogen om zelfstandig te hergroeien
• Behandeling om haaruitval te verminderen en nieuwe haargroei te creëren
• Het tijdelijk of blijvend verloren gaan van de haren die uitvallen

Erfelijke haaruitval komt vaak voor en is niet direct zichtbaar. Vaak is het haarverlies al enige tijd aan de gang, voordat uitdunning van de haardos zichtbaar is. Anderen maken u attent op de diepere inhammen en een kalende kruin. Dit in tegenstelling tot abrupt haarverlies, waarbij in korte tijd veel haar verloren gaat. Blijf niet te lang met overmatige haaruitval rondlopen. Neem contact op met uw huisarts en laat de oorzaak onderzoeken.

Erfelijk haarverlies

Zowel mannen als vrouwen ontwikkelen dit type haarverlies, dat wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van haaruitval is. Erfelijk haarverlies wordt ook wel alopecia androgenetica of mannelijke kaalheid genoemd. Welke term u ook gebruikt, het haarverlies zorgt ervoor dat uw haarzakjes vernietigd worden en niet langer in staat zijn haren te produceren. Het kan al op jonge leeftijd beginnen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Mannen zien het haar eerder en anders uitvallen dan vrouwen. Bij vrouwen is alopecia androgenetica van invloed op de volledige haardos, terwijl mannen eerst de haarlijn zien veranderen en de inhammen dieper worden. Behandeling kan erfelijk haarverlies verminderen of stoppen. Afhankelijk van de gekozen oplossing kan de haargroei hersteld worden. Hoe eerder u een behandeling start, hoe beter de resultaten. Zonder behandeling gaat steeds meer haar verloren.

Alopecia areata

Alopecia areata, of pleksgewijze kaalheid, ontstaat wanneer het eigen immuunsysteem de haarzakjes aanvalt en haarverlies veroorzaakt. U kunt overal op uw lichaam haar verliezen, inclusief de hoofdhuid. Sommige mensen verliezen hun wimpers of wenkbrauwen. Met de juiste behandeling kan de alopecia areata gestabiliseerd worden. De herstellen van de haargroei, neemt een lange tijd in beslag. U moet rekenen op maanden tot jaren. De Alopecia Vereniging geeft antwoorden en informatie over onder andere pleksgewijze kaalheid bij kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Medische behandeling en/of chemotherapie

Kankerbehandelingen in de vorm van chemotherapie of bestraling hebben vaak haarverlies tot gevolg. Het haarverlies herstelt zich meestal binnen enkele maanden na het beëindigen van de chemotherapie van het hoofd of de nek. Een dermatoloog kan een haargroeimiddel voorschrijven om de haargroei te verbeteren. Het is mogelijk om tijdig actie te ondernemen wanneer u niet wilt dat mensen de zichtbare gevolgen van chemotherapie zien. Erkende haarwerkspecialisten meten enkele weken voor aanvang van de medische behandeling een passend haarwerk aan. Dit haarwerk kan volledig op uw eigen haarstijl en kleur worden afgestemd. Zo verbergt u het haarverlies. Het haarwerk is niet van invloed op de natuurlijke haargroei. Steeds vaker wordt ook het gebruik van een koelhelm voorgesteld. Deze helm biedt koelt de hoofdhuid tijdens een chemotherapie sessie. Het succes hangt van de samenstelling van de behandeling af.

Bevalling, ziekte of andere stressfactoren

Enkele maanden na de bevalling, het herstellen van een ziekte of een operatie, is het normaal om meer haar dan gebruikelijk te verliezen. Dit is ook het geval na een lange, stressvolle periode zoals het overlijden van een dierbare of een echtscheiding. Als de stress afneemt en stopt, houdt het haarverlies op. In de meeste gevallen zien mensen het haar binnen een periode van 6 tot 9 maanden volledig herstellen. Probeer regelmatig tijd voor uzelf te nemen en te ontspannen. Geniet van een wandeling of neem de tijd voor een ontspannende ‘hoofdmassage’. Stress heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de haargroei. Langdurig onder stress en zorgen gebukt gaan kan tot een depressie en sociaal isolement leiden.

Haarverlies door hormonale disbalans

Een veel voorkomende oorzaak van hormonale onbalans bij vrouwen is het polycysteus ovariumsyndroom, afgekort als PCOS. Het leidt tot de vorming van eierstok cystes en kan ook haaruitval veroorzaken. In andere gevallen is PCOS de oorzaak van overmatige lichaamsbeharing bij vrouwen, maar dan in een typisch mannelijk patroon. Vrouwen die een hormonale onbalans ontwikkelen, kunnen de haargroei verbeteren. Artsen trachten met het gebruik van anticonceptiepillen de disbalans herstellen. Een persoonlijk behandelplan is gericht op het behandelen van het haarverlies of de ongewenste haargroei in onder andere de baardstreek.

Tractie en trichotillomanie

Draagt u uw haar vaak strak naar achteren gebonden? Het voortdurende trekken, of tractie, aan de haren kan permanent haarverlies tot gevolg hebben. Deze vorm van haaruitval is onherstelbaar, maar u kunt het haarverlies voorkomen door uw kapsel aan te passen. Wees voorzichtig met tractie en kies voor lossere staarten of vlechten. Een andere vorm van haaruitval is trichotillomanie, waarbij mensen zelf hun haar uittrekken. Vaak gebeurt dit uittrekken onbewust en helpt het vermoedelijk om stress te verminderen. Stoppen met het haar uit te trekken stelt de haargroei in staat te herstellen.

Haaruitval en psoriasis

Psoriasis is een aandoening die vaak voorkomt. De oorzaak is een combinatie van een versnelde deling van de huidcellen en een overmatige afweerreactie. Genen spelen ook een rol bij het ontstaan van psoriasis. In sommige gevallen wordt de psoriasis ook op de hoofdhuid zichtbaar. In ernstige situaties kan dit tot haaruitval leiden. De haargroei kan herstellen, als de psoriasis verdwijnt of op de juiste manier wordt behandeld. Dit kan lange tijd duren. Met de juiste adviezen en tips van een dermatoloog kan haaruitval eventueel voorkomen worden.

Vitaminen en mineralen

Met name ijzertekort, of bloedarmoede, is gekend als oorzaak van haarverlies. Toch zijn er ook andere vitamines en mineralen, of de tekorten daarvan, die haaruitval veroorzaken. Wanneer u dagelijks voldoende gevarieerd eet, krijgt u de ADH van de verschillende vitamines en mineralen binnen. Met name bij eenzijdige diëten of zogenoemde crash diëten kan een tekort snel ontstaan. Dit kan aan de hand van bloedonderzoek vastgesteld worden. Overigens is het niet alleen een vitaminetekort dat van invloed is op de haargroei. Ook een te veel aan bepaalde vitamines kan haaruitval veroorzaken. Gebruik voedingssupplementen strikt volgens voorschrift en vermijd een ‘overdosis’ van vitamines.

Effectieve behandeling bij haarverlies

Een effectieve behandeling van haarverlies begint met het vaststellen van de oorzaak. Maak een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog en praat over het haarverlies dat u ervaart. Om de oorzaak te achterhalen zal een arts:

• Vragen stellen. Het is van belang om te weten hoelang het haarverlies al duurt en of het plotseling is opgekomen.
• Uw hoofdhuid en haargroei onderzoeken.
• De gezondheid van uw haar testen. Dit doet men door er voorzichtig aan de trekken.

Als de arts vermoedt dat het haarverlies het gevolg is van een ziekte, vitaminegebrek, infectie of hormonale disbalans kan een bloedonderzoek wenselijk zijn. Soms heeft een arts meer informatie nodig. Dit kan geval zijn als u vermoedelijk meerdere oorzaken voor haaruitval heeft.

Herstel haardos

In sommige gevallen, herstelt de haargroei zich vanzelf. Dit is onder andere het geval bij vrouwen die onlangs zijn bevallen, u bent hersteld van een ernstige ziekte of medische behandeling, na het ondergaan van een kankerbehandeling en/of na fors gewichtsverlies. Op basis van de onderzoeksresultaten vertelt een (huis)arts u of de natuurlijke haargroei kan verbeteren. Verwacht niet dat de haargroei binnen een paar dagen of weken verbetert. Dit kan ruim 6 tot 9 maanden duren. Als spontaan herstel niet te verwachten is, zal de arts de behandelmogelijkheden met u doornemen.

Thuisbehandeling haarverlies

Niet alleen biedt een thuisbehandeling gemak, vaak zijn ze vrij verkrijgbaar. Bepaalde producten of behandelingen stimuleren de haargroei en voorkomen verder haarverlies. Zo is een product als Minoxidil effectief, ook in combinatie met een andere behandeling. Het duurt 3 tot 6 maanden voor verbetering merkbaar is. Ziet u hergroei? Blijf het middel dan elke dag gebruiken. Zodra u het gebruik stopt, kan het haarverlies doorzetten. Een andere thuisbehandeling is het gebruik van een laserhelm. De resultaten zijn veelbelovend en het haar wordt voller, dikker en gezonder. Overigens zijn de resultaten niet bij iedereen positief. Relatief nieuw zijn microneedling behandelingen voor thuisgebruik. De oppervlakkige injecties stimuleren de haargroei en bieden een oplossing voor lichte tot matige erfelijke haaruitval. Microneedling apparatuur is zonder recept verkrijgbaar. Geadviseerd wordt om eerst een dermatoloog te raadplegen, voordat u deze behandeling toepast.

Procedures om de haargroei te herstellen

Hoewel het comfort van een thuisbehandeling groot is, is een behandeling bij een arts of haarkliniek vaak effectiever. Zo kan een arts corticosteroïden injecties voorstellen. Deze injecties worden met een interval van 4 tot 8 weken gegeven. Het is de meest effectieve behandeling voor pleksgewijze kaalheid. De resultaten zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Lasertherapie is een andere, effectieve behandeltechniek bij haarverlies. Laserbehandelingen hebben bewezen resultaten bij erfelijk haarverlies, alopecia areata en haaruitval door chemotherapie. Studies hebben aangetoond dat lasertherapie veilig en pijnloos is. Het vereist veel behandelsessies voordat een optimaal resultaat zichtbaar is.

Haartransplantatie bij mannen en vrouwen

Erfelijke haaruitval is blijvend. De haarzakjes raken uitgeput en zullen uiteindelijk verschrompelen. Als dat gebeurt is nieuwe haargroei niet langer mogelijk. Natuurlijk is het gebruik van een haargroeimiddel in eerste instantie eenvoudig. Krijgt u op langere termijn te maken met ongewenste bijwerkingen of als het gebruik tegenvalt kunt u over alternatieve behandeltechnieken nadenken. Een haartransplantatie is momenteel de enige beschikbare techniek, waarbij nieuwe haargroei mogelijk is. Het is een behandeling die u voor een goed resultaat door een ervaren specialist laat toepassen. De ingreep maakt gebruik van uw eigen donormateriaal, wat de kans op afstoting zeer klein maakt. Zowel mannen als vrouwen komen voor deze operatie in aanmerking. Een van de nadelen van een haartransplantatie is de kostprijs en het gebrek aan vergoedingsmogelijkheden. Vergelijken van het aanbod is interessant zowel prijstechnisch als op het gebied van ervaringen en resultaten.

Vooruitzichten haarverlies en herstel

Met de juiste diagnose is haaruitval goed behandelbaar. Als u een behandeling nodig heeft, is het belangrijk om daar niet te lang mee te wachten. Des te groter is de kans dat het haarverlies stabiliseert en de haargroei verbetert. Er zijn een aantal aandachtspunten:

• Niet elk type haarverlies komt voor behandeling in aanmerking. Een dermatoloog probeert samen met u verdere haaruitval te beperken.
• Het kan een aantal maanden duren, voordat u resultaat ziet.
• Niet iedereen heeft baat bij dezelfde behandeling, zelfs niet wanneer het om dezelfde vorm van haaruitval gaat.
• Soms is haaruitval hardnekkig. Het kan nodig zijn om een aantal behandelingen te proberen, voordat u resultaat ziet.
• Zelfzorg is van onmisbaar belang. Gebruik verzorgingsproducten die een arts aanbeveelt en wees terughoudend met het gebruik van stylingapparatuur.

Haaruitval verminderen en voorkomen

Haaruitval is niet fijn. Zeker niet als u langere tijd grote hoeveelheden verloren ziet gaan, drukt dat een stempel op uw zelfvertrouwen. Dit gevoel neemt, naar mate het haarverlies doorzet, toe en u maakt minder vaak afspraken met familie, kennissen of vrienden. Haarverlies hoeft geen reden te zijn om in een sociaal isolement te komen. Hoe moeilijk het ook is: raadpleeg uw huisarts. Deze kan de oorzaak van het haarverlies onderzoeken en een behandeling voorstellen. De mogelijkheden om verder haarverlies te voorkomen en de haargroei te verbeteren zijn de laatste jaren veel verbeterd. Niet altijd is een ingrijpende, operatie nodig.

Haarverlies blijvend oplossen

Feit is dat een groot percentage van de mensen op een bepaald moment in het leven last heeft van haaruitval. Iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Voor de een is haaruitval makkelijker te accepteren dan de ander. Het is niet nodig om uzelf ongelukkig te voelen. Met de juiste behandeling kan haarverlies blijvend opgelost worden. Welke behandeling bij u past en waar u daarvoor terecht kunt, kan een arts u vertellen. Overigens heeft u voor een oplossing bij haarverlies niet altijd een verwijzing van een (huis)arts nodig. Laat u adviseren door ervaren specialisten en zoek informatie over de voorgestelde behandeltechnieken. Lees reviews, bekijk foto’s en video’s van de geneeswijze die u aanspreekt. Haarverlies effectief laten behandelen? Maak een afspraak bij uw huisarts en laat eerst de oorzaak van de haaruitval onderzoeken.

Haarverlies – FAQ

1. Wat veroorzaakt haaruitval?

Er zijn veel oorzaken van haarverlies waaronder mannelijke kaalheid. Daarnaast zijn haaruitval als gevolg van een medische behandeling of medicatiegebruik, veroudering, leefstijlfactoren, medische aandoeningen, overmatig gebruik van stylingproducten en strakke kapsels veelvoorkomende oorzaken van haarverlies.

2. Wanneer is er sprake van overmatig haarverlies?

Als gevolg van de normale haargroeicyclus is het normaal om dagelijks 50 tot 100 haren te verliezen. Merkt u gedurende langere tijd een toename van het dagelijkse haarverlies, ga dan naar uw huisarts. Deze onderzoekt uw haar en verwijst u eventueel door voor aanvullende tests om de oorzaak van uw haarverlies vast te stellen.

3. Wat is mannelijke kaalheid?

Deze aandoening treft vaak mannen van eind twintig of begin dertig, hoewel het ook in de puberteit kan optreden. Vrouwen kunnen hier ook door worden getroffen, maar pas op latere leeftijd en niet in dezelfde mate als mannen. Mannelijke kaalheid, bekend als alopecia androgenetica, wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron. Het DHT-hormoon vernietigd de haarzakjes en maakt nieuwe haargroei onmogelijk.

4. Wat is alopecia?

Alopecia is de medische term gebruikt om haarverlies te beschrijven. Alopecia kent verschillende types. In de meeste gevallen wordt alopecia veroorzaakt door een probleem in het lichaamseigen immuunsysteem. Dit beïnvloedt de goede werking van de haargroei, wat haaruitval tot gevolg heeft. Andere oorzaken van alopecia zijn ziektes, veroudering, bepaalde medicijnen en erfelijke factoren.

5. Mijn vader verloor zijn haar toen hij in de 30 was, moet ik mezelf zorgen maken?

Als een van uw ouders op vrij jonge leeftijd kaal is geworden, heeft u een goede kans dat dit u eveneens overkomt. Het gen voor kaalheid wordt vaak overdragen in families. Is er binnen uw familie een verleden met haarverlies? Een arts bekijkt samen u de manieren om het eventuele haarverlies te verminderen.

6. Kunnen vrouwen last hebben van haaruitval?

Ja. Haarverlies kan tijdelijk of permanent zijn, zowel bij mannen als vrouwen, maar wordt bij vrouwen minder begrepen. De manier waarop het haar uitvalt verschilt. Vrouwen zien de haardos uitdunnen. De hoofdhuid wordt zichtbaar, maar kaalheid komt vrijwel nooit voor. Dit in tegenstelling tot mannen die, zonder behandeling, grote kans hebben al het haar te verliezen.

7. Veroorzaakt stress haarverlies?

Ja dat kan. Staat u onder grote werkdruk of heeft u een stressvol leven, dan zijn de effecten daarvan merkbaar in de haargroei. Overmatig stress zorgt ervoor dat uw lichaam stresshormonen afgeeft. Deze hormonen sturen een signaal naar de haarzakjes waardoor ze geen nieuwe haren produceren. De haargroeicyclus gaat in de rust- en uitvalfasen, maar de groeifase wordt overgeslagen. Dit leidt tot dunner wordend haar en haarverlies. Dit type haarverlies is meestal tijdelijk, zodra de oorzaak van de stress is weggenomen kan de haargroeicyclus zich herstellen.

8. Veroorzaken stylingproducten haarverlies?

Overmatig gebruik van stylingproducten kan het haar beschadigen en problemen veroorzaken. Restjes van stylingproducten maken het haar stijver en verstoppen de huidporiën. Uw haar wordt vatbaarder voor breuken en gespleten haarpunten. De gebruikte producten kunnen essentiële oliën en voedingsstoffen uit uw haar verwijderen, waardoor het er dof en ongezond uitziet.

9. Beschadigen sommige kapsels mijn haar of veroorzaken ze haaruitval?

Sommige van de populaire kapsels of haarstijlen hebben een negatief effect op uw haargroei. Kapsels zoals een paardenstaart of vlechten kunnen problematisch zijn. Ze vernauwen het haar of trekken er te strak aan, waardoor de haarzakjes onder druk komen te staan en ze verzwakken. Dit leidt tot vroegtijdig afstoten en haaruitval.

10. Herstelt mijn haargroei zich na chemotherapie?

Chemotherapie vernietigd naast kankercellen ook gezonde cellen, waaronder de haarzakjes. Het haar gaat meestal een aantal weken na de eerste behandeling verloren. Gewoonlijk groeit het opnieuw, zodra de behandeling is beëindigd. Nieuwe haargroei kan afwijken van de gebruikelijke structuur. Dit herstelt zich naarmate de tijd verstrijkt.

11. Kan haar teruggroeien na haarverlies?

Dit is volledig afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Tijdelijke haaruitval als gevolg van een medische behandeling, stress, hormonale veranderingen of een verkeerd voedingspatroon, herstelt zich in de maanden nadat de oorzaak is weggenomen. Erfelijke kaalheid veroorzaakt blijvende haaruitval. Nieuwe haargroei is alleen mogelijk met een haartransplantatie.

12. Hoe kan ik dun haar voller maken?

Speciaal ontwikkelde volume producten, zoals mousses en wax, laten het haar voller lijken. Micro haar pigmentatie is een andere manier om uw haardos optisch voller te maken. De behandeling is niet van invloed op de natuurlijke haargroei. Resultaten zijn langdurig.

13. Is haarverlies bij minderjarigen gevaarlijk?

Niet alleen volwassenen hebben te maken met haaruitval. Kinderen en jongeren hebben als gevolg van ziektes, medische behandelingen of erfelijke aanleg net zo goed met haarverlies te maken. Het haarverlies is niet gevaarlijk, maar is wel van invloed op het zelfbeeld en de manier waarop anderen naar het kind kijken. Behandeling is mogelijk, erover praten is eveneens belangrijk.

14. Welke shampoo helpt tegen haarverlies?

Cosmeticaproducenten bieden verschillende shampoos en conditioners aan die beloven het haarverlies te verminderen. Het merendeel van deze producten zijn niet onderzocht en/of bewezen. U kunt uw kapper om advies vragen. Eventueel kunt u bij uw huisarts informeren naar ketoconazol shampoo. In sommige gevallen helpen de ingrediënten de haargroei te verbeteren.

15. Is een behandeling bij haarverlies duur?

Dat hangt van de behandeltechniek af. Het gebruik van een shampoo of haargroeimiddel is in beginsel goedkoper dan bijvoorbeeld micro haar pigmentatie, een haarwerk of een haartransplantatie. Gebruikt u een product jarenlang dan heeft u te maken met regelmatig terugkerende kosten. In dat geval kan een duurdere behandeling tóch voordeliger zijn.

16. Worden alle kosten vergoed?

Nee. Kosten voor behandelingen bij haarverlies komen alleen met een medische indicatie voor vergoeding in aanmerking en dan hangt het nog maar net van de gekozen behandeltechniek af. Zo worden de kosten voor haartransplantaties vrijwel nooit vergoed. Zorgverzekeraars vergoeden uit de basisverzekering wel een bedrag voor haarwerken. Aanvullende zorgverzekeringen hebben beperkte mogelijkheden.

17. Betalen vrouwen meer dan mannen voor een passende behandeling?

Nee. De prijs die u betaalt voor een behandeling bij haarverlies, hangt af van de techniek. Niet iedereen kiest voor dezelfde oplossing. Veel is afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies. Ook de omvang van de ingreep is van invloed op de prijs, dit verschilt per persoon.