Haaruitval mannen
Haaruitval bij mannen heeft verschillende oorzaken. Van erfelijke eigenschappen tot onderliggende medische aandoeningen tot levensstijl keuzes en meer. Mocht u een terugwijkende haarlijn of dunner wordend haar bij de kruin van uw hoofd opmerken, dan is het goed om te weten dat u zeker niet de enige bent die hiermee te maken heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 80% van de mannen op 50-jarige leeftijd last heeft van haar dat aanzienlijk dunner wordt. Hoe wordt haaruitval mannen veroorzaakt en welke behandelingen zijn beschikbaar?
Wat is haaruitval bij mannen?
Dagelijks verliest u 50 tot 100 haren. Als u een gezonde haardos heeft, worden oude haren snel vervangen door nieuwe. Dagelijks haarverlies valt niet op, pas wanneer u meer haren verliest dan dat er teruggroeien merkt u dat uw haardos dunner wordt. Haarverlies treedt op wanneer de haargroeicyclus wordt verstoord en het haarzakje onherstelbaar beschadigd is. Een ander woord voor haaruitval is alopecia en het kan verschillende vormen nemen, alleen uw hoofdhuid aantasten en soms gaat alle lichaamsbeharing verloren. De meest voorkomende vorm van alopecia bij mannen is erfelijke kaalheid. Zo’n 95% van het haarverlies bij mannen is genetisch bepaald. Wanneer u merkt dat uw inhammen dieper worden en de haarlijn zich terugtrekt, is mannelijke kaalheid de meest waarschijnlijke boosdoener. Ziet u haarverlies in de baardstreek of op andere plaatsen? Mogelijk is er sprake van een andere vorm van alopecia.
Symptomen van haaruitval mannen
De meeste symptomen van haaruitval liggen misschien voor hand, maar zijn tegelijkertijd breder dan dat u in eerste instantie zou verwachten. Afhankelijk van de oorzaak kan haaruitval bij mannen plotseling optreden of zich langzaam, maar zeker uitbreiden. Bepaalde oorzaken van haarverlies zijn tijdelijk, terwijl andere oorzaken permanent zijn. Om een geschikte behandeling te vinden, is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te kennen. Diverse symptomen en kenmerken van haaruitval kunnen wijzen op de oorzaak.
Dunner wordend haar bij de kruin
Wat begint als een terugwijkende haarlijn, vervolgt zich richting de kruin. Dit is een typisch kenmerk van alopecia androgenetica of mannelijke kaalheid. Het haarverlies zal niet direct zichtbaar zijn, hier gaat lange tijd overheen. Erfelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen.
Fragmentarische kale plekken
Terwijl alopecia androgenetica een vrij uniform patroon heeft, zien sommige mensen op willekeurige plaatsen ronde, kale plekken ontstaan. In ernstigere gevallen worden ook gebieden als de wenkbrauwen of de baard getroffen. Het kan gebeuren dat voordat het haar uitvalt de huid enige tijd jeukerig of geïrriteerd aanvoelt. Pleksgewijze kaalheid is bekend als alopecia areata.
Telogeen effluvium
Plotselinge haaruitval veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis of abrupte fysieke verandering, zorgt ervoor dat in korte tijd een groot gedeelte van de haren uitvalt. Een groot gedeelte van de haarzakjes komt tegelijkertijd in de rustfase van haar haargroeiproces. Na enkele maanden, en na het behandelen van de oorzaak, herstelt de haargroei zich.
Alopecia universalis
Als gevolg van bepaalde medische behandelingen, zoals chemotherapie, kunt u tijdelijk haarverlies over uw hele lichaam ervaren. Ernstige gevallen van alopecia universalis hebben hetzelfde effect. Binnen korte tijd gaat bijna alle lichaamsbeharing verloren. Het duurt maanden voordat de haargroei herstelt. De Alopecia Vereniging, geeft informatie en beantwoord vragen die gaan over haarverlies, oorzaken en behandelmogelijkheden.
Haaruitval door een geïrriteerde hoofdhuid
Een geïrriteerde hoofdhuid kan haaruitval veroorzaken. Infecties, zwellingen of schilfering zijn een teken dat er iets niet goed is. Laat uw hoofdhuid onderzoeken. Het gebeurt regelmatig dat een onderliggende aandoening, zoals ringworm de boosdoener is. Een huisarts of dermatoloog kan medicatie voorschrijven.
Belangrijke, veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij mannen
Voor de meerderheid van alle mannen met haaruitval is de oorzaak genetisch bepaald. Toch is niet iedere man erfelijk belast en heeft het haarverlies in dat geval een andere oorzaak:
• Medische aandoeningen. Verstoring van de hormoonbalans kan plotselinge haaruitval veroorzaken. Sommige ziekten waaronder lupus en schildklieraandoeningen zijn bekende oorzaken van haaruitval.
• Medicijngebruik. Medicatie voorgeschreven bij aandoeningen als een hoge bloeddruk, artritis, kanker, depressie en hartproblemen worden al langer in verband gebracht met haarverlies.
• Stress. Na een traumatische gebeurtenis of een fysieke schok ervaren veel mensen tijdelijk haarverlies.
• Voedingspatroon. Diëten zonder voldoende proteïne, ijzer, en belangrijke vitamines en mineralen zijn van invloed op de haargroei. Zowel overmatige gewichtstoename als snel gewichtsverlies kunnen haaruitval veroorzaken.
• Verkeerde haarverzorging. Kapsels die te strak getrokken worden kunnen tractie alopecia tot gevolg hebben. Ook het overmatig bleken, krullen en/of stylen met te warme apparatuur kunnen het haar beschadigen en doen uitvallen.
Risicofactoren voor haarverlies
In sommige gevallen is mannelijke kaalheid of haaruitval niet te voorkomen. Dit geldt niet voor iedereen. Risicofactoren voor haaruitval bij mannen zijn onder andere uw familiale achtergrond. Binnen de ene familie komt haaruitval nu eenmaal vaker voor dan bij anderen. Als uw familieleden mannelijke kaalheid hebben, is de kans groot dat u hier zelf ook mee te maken krijgt. Andere risicofactoren zijn:
• Leeftijd. Naarmate u ouder wordt neemt de kans op haaruitval toe. Dit kan een gevolg zijn van hormonale veranderingen, erfelijke eigenschappen of beide tegelijk.
• Grote gewichtsschommelingen.
• Medicijnen. Ieder lichaam reageert anders op medicijnen. Wanneer u plotselinge haaruitval heeft als bijwerking van een geneesmiddel, overleg dan met een arts. Deze kan alternatieve medicatie voorschrijven.
Preventie van haaruitval bij mannen
Omdat veel oorzaken van haaruitval bij mannen genetisch bepaald zijn, is haarverlies nooit helemaal te voorkomen. Toch zijn er bepaalde maatregelen die u kunt overwegen om haaruitval af te remmen en te vertragen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke vorm van haarverlies genetisch is. Laat de oorzaak altijd door een huisarts of specialist onderzoeken. Om haaruitval te verminderen kunt u een paar dingen doen:
Haargroeimiddelen
Een populaire behandelmethode bij beginnende haaruitval is het gebruik van een haargroeimiddel. Minoxidil en Finasteride zijn de meest gebruikte middelen. Finasteride is uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar, terwijl Minoxidil lotion zonder recept verkrijgbaar is. Hoewel beide behandelingen anders werken, remmen ze de invloed van het DHT-hormoon af, waardoor het haarverlies verminderd. Goed om te weten is dat u een haargroeimiddel minimaal 3 maanden moet gebruiken, voordat het haarverlies afneemt. Beide middelen hebben een risico op bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn depressie, verlies van libido, erectiestoornissen, jeuk en meer.
Goede verzorging hoofdhuid en haardos
Als u uw haar regelmatig met agressieve producten behandeld, kan dit haaruitval tot gevolg hebben. Kies daarom voor het gebruik van een mild, reinigende shampoo zonder synthetische ingrediënten. Vermijd het gebruik van warme stylingapparatuur en bescherm uw haar tegen de invloed van het zonlicht. Regelmatige hoofdhuidmassages bevorderen de doorbloeding, waardoor de haargroei wordt gestimuleerd.
Veranderingen in de levensstijl
Probeer uw levensstijl en/of voedingspatroon aan te passen. Vermijd zaken die kunnen leiden tot een vitaminetekort en neem regelmatig tijd voor uzelf om te ontspannen. Stress is een gekende oorzaak van haaruitval, die voorkomen kan worden door een verandering in uw levensstijl. Rokers wordt geadviseerd te stoppen met roken. Tabaksingrediënten, waaronder nicotine, zijn verantwoordelijk voor een toename van haaruitval.
Haaruitval bij mannen behandelen
Is het te laat voor preventieve maatregelen, omdat het haarverlies al enige tijd aan de gang is? Moderne behandeltechnieken waaronder een haartransplantatie bieden een oplossing. Afhankelijk van het haarverlies en de mate waarin dit is gevorderd, kan een huisarts of dermatoloog een aantal behandelingen toelichten. Let wel dat niet iedereen voor dezelfde ingreep in aanmerking komt. De oorzaak is medebepalend voor de keuze van een behandeling. Zorgverzekeraars vergoeden behandelingen bij haaruitval zelden. Het wordt gezien als een cosmetische behandeling. Meer informatie vindt u in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.
Haaruitval mannen – FAQ
1. Wat veroorzaakt mannelijke kaalheid?
Een bekende oorzaak van mannelijke kaalheid is genetica of een familiegeschiedenis waarin haarverlies veel voorkomt. Het hormoon dihydrotestosteron is van invloed op de haargroei die versneld wordt. Uiteindelijk gaan de haarzakjes verloren en is nieuwe haargroei niet langer mogelijk.
2. Op welke leeftijd verliezen de meeste mannen hun haar?
Ongeveer een kwart van de mannen die met erfelijke kaalheid zijn belast, zien haarverlies al voor de leeftijd van 21 jaar. Op de leeftijd van 35 jaar heeft ruim 66% van alle mannen in min of meerdere mate met haaruitval te maken. Dit neemt toe naar ruim 85% vanaf 50-jarige leeftijd.
3. Hoelang duurt het voordat ik volledig kaal ben?
Niet iedere man met alopecia androgenetica verliest al het haar. Het duurt 15 tot 25 jaar, voordat volledige kaalheid een feit kan zijn. In enkele gevallen gaat dit een stuk sneller. Meestal ziet u eerst het haar aan de inhammen verdunnen. Tegelijkertijd dunt ook het haar op de kruin uit. Om volledige kaalheid te voorkomen, is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen en een passende behandeling te zoeken.
4. Betekent haaruitval automatisch kaalheid?
Nee, haaruitval heeft niet per se kaalheid tot gevolg. Wel kunnen erop uitgedunde plekken ontstaan, waardoor de hoofdhuid beter zichtbaar is. Haarverlies vindt geleidelijk aan plaats, wat betekent dat u tijd heeft om de oorzaak te achterhalen. Haaruitval kan tijdelijk zijn. Het wegnemen van de oorzaak, stelt het haargroeiproces in staat zichzelf te herstellen.
5. Kan kaalheid genezen worden?
Er is geen remedie voor kaalheid bij mannen. Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval afremmen. Minoxidil, Finasteride en Dutasteride zijn goedgekeurde behandelingen bij haarverlies. Het remt de snelheid van haaruitval af en verbetert in sommige gevallen de haargroei. U moet een haargroeimiddel blijven gebruiken, anders keert het haarverlies terug.
6. Is mannelijke kaalheid omkeerbaar?
Nee, helaas niet. Haarzakjes die vernietigd zijn, zijn voorgoed verloren. De enige manier om haargroei te ontwikkelen op plaatsen waar het haar is uitgevallen is een haartransplantatie. Om hiervoor in aanmerking te komen, heeft u genoeg gezond donormateriaal nodig.
7. Wanneer ga ik met haarverlies naar een dokter?
Normaal dagelijks haarverlies is niets om u zorgen over te maken. Ziet u een opvallende toename van haaruitval en houdt dit aan? Neem dan contact op met een arts. Een haardos die geleidelijk aan dunner wordt of een haardos waar kale plekken in verschijnen zijn tekenen dat er wellicht sprake is van een onderliggende aandoening die hiervoor verantwoordelijk is.
8. Hoe ziet een onderzoek bij haaruitval eruit?
De meeste huisartsen kunnen op basis van uw familiale achtergrond en verhaal de oorzaak vaststellen. Om eventueel andere oorzaken uit te sluiten kan een bloedonderzoek plaatsvinden. Een enkele keer vindt een huidbiopsie plaats.
9. Moet ik mijn hoofd kaal scheren bij haaruitval?
Wanneer u haaruitval heeft, kan het vermoeiend zijn om het haar zo te kammen of stylen dat de kale plekken bedekt zijn. Als je liever geen haargroeimiddel of medicatie gebruikt om het haarverlies af te remmen, kun je ook een radicale beslissing nemen om al het haar te scheren. Het is een persoonlijke keuze en zeker geen noodzaak.
10. Kan ik de invloed van het DHT-hormoon afremmen?
Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen, maar ook ketoconazol shampoo remmen de werking van dihydrotestosteron. Bepaalde voedingsmiddelen die lycopeen bevatten waaronder watermeloen, mango, tomaat, wortel zijn van invloed op het DHT-niveau in uw lichaam. Andere voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de haargroei en die het DHT-hormoon op natuurlijke wijze blokkeren zijn peulvruchten, bananen, sojabonen, noten en zaden.
11. Hoe kan ik mijn haar laten teruggroeien zonder chirurgische ingreep?
Een PRP-behandeling kan helpen om de haargroei te verbeteren. De Platelet Rich Plasma therapie vindt plaats met uw eigen bloedplaatjes. Een arts neemt een buisje bloed af. Dit wordt gecentrifugeerd, waarna de bloedplaatjes direct in de hoofdhuid wordt geïnjecteerd. De bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de groei en sterkte van haarzakjes stimuleren.
12. Is het normaal om op 16-jarige leeftijd haaruitval te hebben?
Overmatig haarverlies is op elke leeftijd alarmerend en leidt tot schaamte en een afname van het zelfvertrouwen. Haaruitval bij tieners is vaak een teken van een onderliggend probleem, zoals een vitaminetekort of hormonale onbalans. Gelukkig is het vaak tijdelijk en als het probleem is verholpen, herstelt de haargroei zich weer. Een enkele keer krijgen jongens al in de puberteit te maken met erfelijke kaalheid.
13. Kan het scheren van hoofdhaar kaalheid veroorzaken?
Tijdens het scheren, snijdt u het haar aan het huidoppervlak af, waardoor het haar nog in de huid verder groeit. Het betreffende haarzakje heeft er geen idee van dat de haar is geschoren. Scheren heeft geen kaalheid tot gevolg. Langdurig epileren en/of het haar uittrekken kan overigens wel kale plekken veroorzaken.