Skip to main content

Haaruitval tegengaan

Haaruitval is voor sommigen een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Voor anderen is haarverlies een bron van leed en is het van invloed op het dagelijks leven. Haaruitval treft miljoenen mannen en vrouwen, maar ondanks decennia van onderzoek is het nog altijd niet mogelijk om haaruitval te voorkomen. Haaruitval tegengaan kan op verschillende manieren. Het succes van een behandeling hangt af van genetische aanleg en de hoeveelheid haar dat verloren is gegaan.

Gezonde haargroei is te vanzelfsprekend

Totdat het haar uitvalt en niet meer teruggroeit, is het makkelijk om een gezonde haardos als normaal te zien. In feite is een haarzakje een van de meest interessante lichaamsorganen. Het meest opvallende kenmerk is dat het zelfherstellend is. De haarzakjes bevinden zich net onder de bovenste huidlaag en met uitzondering van de lippen, handpalmen en voetzolen heeft u haarzakjes verspreid over uw hele lichaam. Haargroei doorloopt verschillende stadia:

• Groei- of anagene fase. Op elk willekeurig moment bevindt 90% van de haarcellen zich in deze fase.
• Transitie- of katagene fase. De haar stopt met groeien, deze fase duurt 4 tot 6 weken.
• Telogene- of rustfase. Het haarzakje rust en na een paar maanden begint een nieuwe haar te groeien.

Haaruitval is een normaal onderdeel van de haargroei. Soms wordt dit proces verstoord en vallen er meer haren dan gebruikelijk uit. Deze situatie kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn.

Manieren die haaruitval tegengaan

Momenteel zijn er enkele behandelopties om haaruitval tegen te gaan en af te remmen. De meeste haaruitvalbehandelingen zijn gericht op het tijdelijk oplossen van haarverlies. In de beginfase van haaruitval denkt u niet direct aan een ingrijpende, chirurgische ingreep. het gebruik van een haargroeimiddel kan de haaruitval verminderen en de hoofdhuid en haargroei stimuleren. De enige middelen die zijn goedgekeurd om haaruitval te behandelen en waarvan het effect wetenschappelijk is bevestigd zijn minoxidil, finasteride, dutasteride en de Diane pil. Als het middel aanslaat ziet u na enkele maanden een afname van het haarverlies. Soms verbetert de haargroei. Een haargroeimiddel heeft weinig effect als het haarverlies al langere tijd aan de gang is. Ziet u op tegen het risico op bijwerkingen of kan de oorzaak van het haarverlies niet met een haargroeimiddel opgelost worden? Er zijn andere manieren om haaruitval tegen te gaan en te behandelen.

Haaruitval tegengaan met Low Level Lasertherapie

Low Level Lasertherapie, afgekort tot LLLT, is een vorm van licht- en warmtebehandeling. Onderzoek heeft aangetoond dat deze therapie de haargroei bij zowel mannen als vrouwen stimuleert. Wetenschappers veronderstellen dat de therapie ervoor zorgt dat de haarzakjes terug in de groeifase van de haargroeicyclus gebracht worden. Na een paar sessies ziet u een afname van het haarverlies. Lasertherapie kan ook preventief toegepast worden. De lasertechniek bij het voorkomen en behandelen van haaruitval is vergevorderd. Zo kunt u zelf een laserhelm aanschaffen en de lasertherapie in het comfort van uw eigen woning ondergaan.

Mesotherapie bij het tegengaan van haaruitval

Door het injecteren van combinaties van vitamines, mineralen en plantenextracten in de bovenste hoofdhuidlaag worden de haarzakjes voorzien van gezonde voedingsstoffen. De bestanddelen stimuleren de haargroei. Niet alleen wordt verdere haaruitval beperkt, ook de haargroei wordt gestimuleerd. Mensen die mesotherapie bij haaruitval ondergaan doen dit in kuurvorm. Een kuur bestaat uit 6 tot 10 behandelingen. Hoe snel u resultaat ziet, hangt af van het zelfherstellend vermogen van uw lichaam. Mesotherapie is een unieke behandeltechniek, de ingrediënten sluiten aan bij de behoefte die uw hoofhuid en haargroei hebben. Jaarlijks kunt u vervolgbehandelingen doen om het effect te behouden.

Haartransplantatie

Een van de meest tot de verbeeldingsprekende behandelingen bij haaruitval is de haartransplantatie. Voor deze chirurgische ingreep kunt u terecht bij haarklinieken in binnen- en buitenland. Een haartransplantatie heeft een aantal voorwaarden:

• Het haarverlies is een gevolg van erfelijkheid;
• U heeft een gezond donorgebied met voldoende donormateriaal;
• U verkeerd in goede gezondheid en bent niet bekend met auto-immuunaandoeningen, diabetes en hart- of vaatziekten;

De ingreep bestaat uit het oogsten van haarzakjes uit het donorgebied en het implanteren hiervan in de transplantatie gebieden. De haarzakjes zijn afkomstig uit de haarkrans, aan de achter- en zijkanten van uw hoofd. Het gebruik maken van lichaamseigen materiaal maakt de kans op afstoting klein. Aan het einde van de ingreep heeft u nog steeds dezelfde hoeveelheid haar, het is alleen gelijkmatiger over de hoofdhuid verdeeld. Het behandelen van haaruitval met een chirurgische ingreep is kostbaar en kent een aantal risico’s waaronder infecties en littekens.

Haaruitval thuis tegengaan

Haarverlies is onderdeel van de haargroeicyclus. Voor een gezonde, sterke haargroei kunt u zelf diverse dingen doen. Gebruik een milde, reinigende shampoo en conditioner. Ingrediënten als zink en cafeïne stimuleren de hoofdhuid en onderliggende weefsels. Spoel shampoo en conditioner na het wassen grondig uit. Restjes kunnen de poriën verstoppen, wat van invloed is op de gezondheid van de haargroei. Gebruik stylingapparatuur niet op de warmste stand en behandel uw haar eerst met een product waardoor het haar niet beschadigd door een krul- of stijltang. Masseer uw hoofdhuid regelmatig. Dit bevordert de doorbloeding. Draag het haar niet in een te strak getrokken paardenstaart of vlecht. Langdurig aan het haar trekken kan tractie alopecia tot gevolg hebben.

Langdurig herstel haargroei

Het duurt maanden, soms jaren, voordat de haargroei zich herstelt. Voor een vlot herstel is het van belang om de oorzaak te laten onderzoeken en bevestigen. Dit stelt u in staat een geschikte oplossing of preventieve behandeling te zoeken. Haarzakjes die definitief verloren zijn gegaan, komen niet terug. Dit is het geval bij erfelijke kaalheid. Tijdelijke oorzaken zoals stress, hormonale onbalans, een medische behandeling of een vitaminetekort zijn omkeerbaar. Het behandelen van de oorzaak zorgt ervoor dat de haargroei zichzelf herstelt. Na een paar maanden ziet u hoe er langzaam, maar zeker nieuwe haargroei ontstaat.

Ondersteun de haargroei

Wat veel mensen niet weten of onvoldoende beseffen is dat de levensstijl, voedingsgewoonte en lichaamsbeweging van invloed zijn op de haargroei. Wanneer u dagelijks afwisselend eet en daarbij voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt kunnen de verschillende lichaamsfuncties goed werken. Ontstaat er echter een tekort dat lang onopgemerkt blijft, dan kan haaruitval daar een van de gevolgen van zijn. Iedereen kan met een vitamine- of mineralentekort te maken hebben, toch zien artsen regelmatig vegetariërs en veganisten. Met behulp van een supplement kan een tekort aangevuld worden. Niet alleen een eenzijdige voedingsgewoonte is van invloed op uw haardos, dat geldt ook voor roken. Roken is van negatieve invloed op de doorbloeding. Als de haarzakjes onvoldoende voedingsstoffen krijgen, ligt haaruitval op de loer. Stoppen met roken herstelt de bloedcirculatie, verbetert de haargroei en is van effect op uw huid.

Haaruitval tegengaan op langere termijn

Onderzoekers, wetenschappers en haarchirurgen zoeken naar mogelijkheden om haarverlies te genezen. Hiervoor worden bestaande technieken verfijnd en nieuwe behandelmogelijkheden ontwikkeld. Haarverlies aanpakken is mogelijk, maar wetenschappers streven ernaar de oorzaak aan te pakken. Dit levert bij toekomstige behandeltechnieken mogelijk minder bijwerkingen op. De ontwikkelingen staan niet stil en onderzoekers zijn dagelijks bezig met veelbelovende behandelmethodes. Haaruitval kan met de beschikbare technieken en producten worden tegengegaan. De mate waarin een behandeling succesvol is, hangt af van de oorzaak van het haarverlies, de ervaring van de specialist die de behandeling toepast en de mate van haarverlies. Haaruitval onderzoek is pijnloos en u kent binnen een aantal dagen de oorzaak.

Oorzaak haaruitval behandelen

Het gericht aanpakken van de oorzaak, zorgt ervoor dat de haargroei zich kan herstellen en dat uw haardos er gezonder uitziet. Alles begint en eindigt met de oorzaak.

Haaruitval tegengaan – FAQ

1. Is het mogelijk om haar opnieuw te laten groeien?

Als een haarzakje is vernietigd zal er geen nieuwe haargroei plaatsvinden. Is het haarzakje niet verloren gegaan en intact, dan zal de haargroei zich op termijn ontwikkelen. Haaruitval veroorzaakt door erfelijke kaalheid en erfelijkheid zal niet vanzelf terugroeien. Om weer een gezonde haardos te krijgen is het ondernemen van actie nodig.

2. Hoelang duurt het herstel van de haargroeicyclus?

De totale haaruitval- en hergroei cyclus duurt ruim 6 maanden. Haargroei doorloopt een aantal fases. Nadat het haar is uitgevallen, komt het haarzakje in de rustfase. Na 3 tot 6 maanden ontwikkelt zich een nieuwe haar. Het is helaas niet mogelijk om dit proces te versnellen.

3. Welke vitamines gaan haaruitval tegen?

Een uitgebalanceerde dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen is van invloed op de manier waarop uw lichaam functioneert. Voor een gezonde haargroei zijn vitamine B7, vitamine C en D nodig. Ook ijzer of ferritine en zink zijn van invloed op haaruitval.

4. Wat moet ik eten om haaruitval direct te verminderen?

Haaruitval is niet van de een op de andere dag over. Het proces moet zich herstellen en hier gaat de nodige tijd overheen. Voedingsrijke voedingsmiddelen die haaruitval kunnen tegengaan zijn onder andere producten die rijk zijn aan vitamine E, zink, selenium en omega-3 vetzuren. Verschillende noten en zaden zijn van invloed op de haargroei.

5. Is hormonaal haarverlies bij vrouwen omkeerbaar?

Voor vrouwen is een hormonale verstoring een veel voorkomende oorzaak van dunner wordend haar of verlies van grote plukken haar. In de meeste gevallen herstelt de haargroei als de hormonale disfunctie hersteld wordt. Alleen als er sprake is van overgevoeligheid voor het mannelijke DHT-hormoon, is het haarverlies permanent.

6. Hoe kan ik haaruitval tegengaan?

Er zijn een aantal zaken die u kunt doen om haaruitval tegen te gaan en te verminderen. Zo is het mogelijk een haargroeimiddel te gebruiken of een laserhelm aan te schaffen. Bespreek uw haarverzorgingsgewoonte met uw kapper, deze kan eventueel een huid- en haar vriendelijke haarverzorgingslijn aanbevelen. Het regelmatig masseren van de hoofdhuid met de vingertoppen verbetert de doorbloeding, waardoor de haarzakjes meer zuurstof krijgen.

7. Wat kan ik doen om mijn haar sneller en dikker te laten groeien?

Het is onmogelijk om de haargroei te versnellen. Wel hebben voedingsstoffen zoals biotine, vitamine C en D invloed op de gezondheid van de haarzakjes. In combinatie met een omega-3 vetzuursupplement stimuleert u de haargroei om sterke, gezonde haren te produceren.

8. Is stress door haaruitval omkeerbaar?

Haaruitval door stress hoeft niet permanent te zijn. Het onder controle krijgen van de stress of het wegnemen van langdurige psychische druk is nodig om de haargroei te herstellen. Als u de stressfactor heeft weggenomen, duurt het enkele maanden voordat de natuurlijke groeicyclus zich herstelt.

9. Is haarverlies normaal?

Ja, iedereen verliest dagelijks haar zonder dat dit van invloed is op het uiterlijk. Verliest u meer dan 100 haren per dag, laat de oorzaak hiervan onderzoeken. Als u op tijd actie onderneemt, kan erger voorkomen worden.

10. Is er een speciale manier om mijn haar te kammen en haaruitval te stoppen?

Het borstelen of kammen van het haar doet u met een borstel die past bij uw haartype. Maak een volledige kambeweging van de hoofdhuid tot aan de haarpunt. Zo wordt de natuurlijke haarolie op de beste manier verdeelt. Wees voorzichtig en kam het haar niet te hardhandig als het nat is. Gebruik in dat geval een kam met brede tanden.

11. Kan een goede shampoo haaruitval veroorzaken?

Nee, dat is niet waarschijnlijk. De prijs van een shampoo is niet van directe invloed op uw haardos. Kies voor een milde, reinigende shampoo zonder schadelijke of agressieve ingrediënten. Spoel shampoo en conditioner resten zorgvuldig uit. Als dit niet gebeurt raken de poriën verstopt en kan haaruitval plaatsvinden.

12. Helpt castorolie haaruitval tegengaan?

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat castorolie, ook bekend als wonderolie, haaruitval helpt voorkomen. Het behandelen van uw haardos met castorolie kan stimulerend werken op de doorbloeding, waardoor de haargroei indirect verbetert.

13. Kan slaaptekort haaruitval veroorzaken?

Het is aangetoond dat onvoldoende slaap aanzienlijke negatieve gevolgen heeft voor het lichaam. Dit kan zowel direct als indirect leiden tot haaruitval en dunner wordend haar. Het gebrek aan slaap kan resulteren in een toename van het stressgevoel, wat haaruitval kan veroorzaken. Probeer daarom altijd voldoende slaap te krijgen. Een nacht slecht slapen is niet van invloed, maar als dit langdurig aanhoudt wel.

14. Hoe wordt alopecia androgenetica behandelt?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar. Sommigen kiezen voor DHT-remmende medicatie, terwijl anderen een voorkeur hebben voor lasertherapie, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. Alleen een haarimplantatie is permanent, alle andere behandelingen moeten voortdurend gebruikt en/of regelmatig herhaald worden.

Leave a Reply