Haaruitval vrouwen
Haaruitval bij vrouwen is normaal, vooral naarmate u ouder wordt. Ruim twee derde van de vrouwen ervaart een toename van haarverlies na de menopauze. Er zijn een paar soorten haarverlies en verschillende mogelijke oorzaken. Vrouwelijke kaalheid is erfelijk en een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon. Merkt u dat u meer haar verliest dan normaal? Raadpleeg uw huisarts of dermatoloog. Hoe eerder u wordt behandeld, hoe sneller haaruitval vrouwen afgeremd en gestopt kan worden.
Hoe ziet haaruitval bij vrouwen eruit?
Kenmerkend voor vrouwelijke kaalheid of haaruitval is dat de groeifase van het haar vertraagt. Het duurt langer voordat nieuw haar begint te groeien. Haarzakjes krimpen, waardoor het haar dat groeit, dunner en fijner is dan voorheen. Het haar is gevoelig en breekt snel. Bij mannen begint haarverlies typisch aan de voorkant van het hoofd en breidt zich langzaam naar achteren uit. Vrouwen zien haaruitval verspreid over de hoofdhuid, vaak beginnend bij de scheidingslijn. Vrouwen worden zelden volledig kaal, maar uw haardos kan veel dunner worden. Het haargroeiproces bestaat uit drie fasen:
• Anagene of groeifase, die 2 tot 8 jaar duurt. Gemiddeld bevindt 85% tot 90% van uw haar zich in deze fase.
• Katagene of overgangsfase, die 2 tot 3 weken duurt en waarin de haarzakjes krimpen.
• Telogene of rustfase, die 2 tot 4 maanden duurt. Het haar valt uit, het haarzakje bereidt zich voor op de productie van nieuw haar.
Soorten haaruitval vrouwen
Haaruitval bij vrouwen heeft verschillende soorten:
• Anageen effluvium. Haarverlies veroorzaakt door medicijnen of een medische behandeling, zoals chemotherapie.
• Telogeen effluvium. Een groter aantal haarzakjes komt tegelijkertijd in de telogene of rustfase, waardoor ze uitvallen. Oorzaken hiervoor zijn onder andere stress of een traumatische gebeurtenis.
• Alopecia androgenetica, haarverlies volgens een vrouwelijk patroon. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is genetisch bepaald. Als gevolg van hormonale schommelingen en de invloed van het DHT-hormoon komt het groeiproces in een stroomversnelling, waardoor de haarzakjes uiteindelijk verloren gaan.
Frequentie haaruitval bij vrouwen
Veel mensen denken dat haaruitval alleen iets is waar mannen mee te maken krijgen. Schattingen geven aan dat ruim 50% van alle vrouwen op een bepaald punt in het leven merkbaar haarverlies ervaart. De belangrijkste oorzaak van haarverlies bij vrouwen is alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid. Elke vrouw kan last hebben van haaruitval. Het komt echter vaker voor bij:
• Vrouwen boven de 40;
• Vrouwen die pas zijn bevallen;
• Vrouwen die een medische behandeling, chemotherapie, hebben gehad of die bepaalde medicijnen gebruiken;
• Vrouwen met kapsels die te strak zijn aangetrokken;
• Vrouwen in en na de menopauze;
Mythes over haaruitval bij vrouwen
Haarverlies is iets waar niemand graag mee te maken heeft. Over het hoe en waarom over haaruitval bij vrouwen gaan veel verhalen en mythes rond. Het merendeel van deze mythes zijn niet waar en wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals het tegendeel bewezen. Dit is onder andere het geval voor de volgende beweringen:
• U verliest haar omdat u te veel shampoo gebruikt;
• Roos veroorzaakt permanent haarverlies bij vrouwen;
• Stress veroorzaakt permanent haarverlies bij vrouwen;
• Als u haar scheert, groeit het twee keer zo dik terug;
• Als u op uw hoofd gaat staan, verbetert de bloedsomloop en stimuleert u de haargroei;
• Als u bij het borstelen 100 bewegingen maakt, wordt uw haar gezonder;
• Haarwerken en hoofddeksels veroorzaken haaruitval bij vrouwen;
• Haaruitval treft alleen intellectuele, hoogopgeleide vrouwen;
Verband haaruitval vrouwen en de menopauze
Tijdens de menopauze kunt u verschillende dingen met uw haar zien gebeuren. Zo ziet u haargroei ontstaan op plaatsen waar dat voorheen niet het geval was, maar het kan ook gebeuren dat de dikte van uw haardos afneemt en veel haren uitvallen. Een van de oorzaken kan zijn dat de hormoonspiegels tijdens de menopauze veranderen. De oestrogeen- en progesteronspiegels dalen, wat betekent dat de invloed van de mannelijke androgene hormonen toenemen. Uw haar groeit langzamer en kan makkelijker uitvallen. Uw huisarts kan een uitgebreid onderzoek doen en de oorzaak van het haarverlies vaststellen. Om andere oorzaken uit te sluiten kan een bloedonderzoek plaatsvinden. Daarbij worden onder andere de schildklierhormoonspiegels en het ijzerniveau getest.
Tekenen van haarverlies bij verlies
Wanneer u vermoedt dat uw haar meer dan gebruikelijk uitvalt, is het goed om uw huisarts te raadplegen. Zeker als u last heeft van zaken als:
• Dagelijks meer haren zien in uw borstel, op de vloer, in de douche en/of op uw kussen;
• Opvallende plekken waar het haar dunner is of ontbreekt;
• De hoofdhuid door het haar heen kunnen zien;
• Uw paardenstaart minder vol is dan voorheen;
• Uw haar makkelijk afbreekt;
is het verstandig om naar een arts of dermatoloog te gaan. Als de oorzaak van het haarverlies bekend is, kan een passende oplossing of behandeling gezocht worden.
Haaruitval vrouwen test
Thuis kunt u zelf een test doen die door de Nederlandse Haarstichting is ontwikkeld. Trek zachtjes aan een streng haar en zie hoeveel haren eruit komen. Om een diagnose te kunnen stellen, kan een arts verschillende tests en onderzoeken doen. De tests die worden uitgevoerd zijn vrij eenvoudig en nagenoeg pijnloos. Naast bloedonderzoek, kan een arts een zogenaamd hoofdhuid onderzoek doen. Dit houdt in dat er wat weefsel van de hoofdhuid wordt geschraapt en onder een microscoop bekeken. De arts stelt bovendien diverse vragen om uw haaruitval te diagnosticeren. Een arts vraagt naar de manier waarop u uw haar en hoofdhuid verzorgt, maar ook uw medische en familie geschiedenis kunnen van invloed zijn. Andere vragen die een arts stelt hebben betrekken op de manier waarop u het haar ziet uitvallen, hoelang het verlies al aan de gang is en welke behandelingen u eventueel al heeft gedaan.
Cosmetische of medische behandeling haarverlies
De behandeling hangt af van de oorzaak van uw haarverlies. Tijdelijke haaruitval, bijvoorbeeld door stress, heeft meestal geen behandeling nodig. Regelmatig kiezen vrouwen ervoor om tijdelijke haaruitval te camoufleren met een haarwerk of pruik. Haaruitval dat een gevolg is van een voedingstekort, kan verminderen door het gebruik van supplementen. Een arts kan een supplement voorschrijven. Nadat het tekort is aangevuld, herstelt de haargroei zich normaal gezien binnen een aantal maanden. Erfelijke haaruitval kan behandeld worden met Minoxidil lotion. Dagelijks brengt u de lotion aan op de gewenste plaatsen. Volg de aanwijzingen nauwkeurig en gebruik Minoxidil niet als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Andere manieren om haarverlies te behandelen zijn lasertherapie, mesotherapie bij haaruitval en micro haar pigmentatie.
Haartransplantatie bij vrouwen
Een operatieve haartransplantatie is een andere optie. Waar nog altijd veel vrouwen denken dat deze behandeling alleen voor mannen is, is niets minder waar. De geavanceerde techniek is zover ontwikkeld dat het niet langer nodig is om al het haar voor de ingreep te millimeteren. Artsen scheren alleen een stukje van het donorgebied en gaan vervolgens aan de slag met het oogsten en terugplaatsen van haarzakjes. Gevestigde haarklinieken werken met ervaren haartransplantatie specialisten en staan bekend om de blijvende resultaten. Een haartransplantatie is tot nu toe de enige behandeling die alopecia androgenetica oplost en waarbij nieuwe haargroei weer mogelijk is. Om een succesvolle haarimplantatie te ondergaan, moet u over genoeg gezond donormateriaal beschikken. Ondanks het hoge succespercentage vergoeden zorgverzekeraars de kosten meestal niet.
Haaruitval bij vrouwen behandelen
Ga bij een toename van haarverlies altijd naar een arts. Deze kan helpen het haarverlies te stabiliseren en daar waar mogelijk de haargroei verbeteren. Moderne, pijnloze behandeltechnieken bieden mogelijkheden om de verschillende fasen van haaruitval te behandelen. Wacht niet te lang. Hoe eerder haarverlies wordt behandeld, hoe groter de kans op succes.
Haaruitval vrouwen – FAQ
1. Wat veroorzaakt haarverlies bij vrouwen?
Vrouwelijke haaruitval kan erfelijk zijn. Families waarin haaruitval een veelvoorkomend probleem is, zien dat niet alleen mannen hier last van hebben. Vrouwen zijn hier ook gevoelig voor. Naast erfelijkheid kan ook lichamelijke veroudering haarverlies veroorzaken. Daarnaast zijn ook stress, hormonale schommelingen en voedingstekorten verantwoordelijk voor haaruitval bij vrouwen.
2. Wat is het vooruitzicht voor vrouwen met haarverlies?
De diagnose is bepalend voor het vooruitzicht. Anageen en telogeen haarverlies kan na verloop van tijd vanzelf stoppen. Datzelfde geldt voor haaruitval door een ziekte, medische behandeling, medicijngebruik of stress. Nadat de oorzaak is weggenomen herstelt de haargroei zich. Dit duurt bij de één een aantal maanden en bij de ander soms jaren. Erfelijke haaruitval is niet omkeerbaar. Zonder behandeling kan het haarverlies zich op een gegeven moment stabiliseren, maar nieuwe haargroei zal uitblijven.
3. Kunnen vrouwen erfelijke kaalheid krijgen als ze in de twintig zijn?
Vrouwen hebben minder kans op het ontwikkelen van erfelijke kaalheid voor de middelbare leeftijd. Net zoals mannen, neemt bij vrouwen de kans op haarverlies toe naarmate men ouder wordt. Hoge niveaus van mannelijke, androgene, hormonen dragen bij aan het haarverlies. Bij vrouwen komt dit tijdens en na de menopauze tot uiting.
4. Hoe wordt haaruitval bij vrouwen gediagnosticeerd?
Ga bij een vermoeden van haarverlies naar uw huisarts of een dermatoloog. De arts onderzoek uw hoofdhuid om het patroon van haaruitval te zien. Aanvullende tests zijn over het algemeen niet nodig. Vermoedt een arts een andere oorzaak dan erfelijkheid, dan kan een bloedonderzoek gedaan worden om dit te bevestigen en/of uit te sluiten.
5. Is haaruitval bij vrouwen omkeerbaar?
Erfelijke kaalheid bij vrouwen is niet omkeerbaar. Een juiste behandeling kan het haarverlies remmen en mogelijk helpen bij het teruggroeien van een gedeelte van het uitgevallen haar. Het kan 6 tot 12 maanden duren, voordat u verbetering en resultaat ziet. Afhankelijk van de behandeling die u kiest, ziet u blijvend of tijdelijke resultaten. Haargroeimiddelen moeten gebruikt blijven worden, omdat het haarverlies anders terugkeert. Een haartransplantatie daarentegen is meestal eenmalig.
6. Kan ik zelf wat doen om haarverlies te verbergen of verminderen?
U kunt verschillende dingen doen in de strijd tegen haaruitval. Regelmatige hoofdhuidmassages stimuleren de doorbloeding, waardoor de haargroei verbetert. Eventueel kunt u uw haren korter en/of in laagjes laten knippen waardoor het voller lijkt. Verzorg uw haar met een milde, reinigende shampoo en conditioner. Spoel zeepresten zorgvuldig uit, hiermee voorkomt u dat de poriën verstopt raken. Beperkt het gebruik van stylingproducten en gebruik een föhn, stijltang of krultang niet op de warmste stand.
7. Welke vragen moet ik aan mijn huisarts stellen?
Als u bij uw huisarts bent om het haarverlies te laten onderzoeken kunt u vragen wat de oorzaak is. Vraag ook of het haaruitval tijdelijk of permanent is, wat het vooruitzicht is en welke oplossingen of behandelingen beschikbaar zijn.
8. Hoe kan haarverlies bij vrouwen voorkomen worden?
Het voorkomen van haaruitval als gevolg van een ziekte, veroudering, erfelijkheid of fysieke stressfactoren zoals trauma’s zijn helaas niet te voorkomen. Haaruitval als gevolg van verkeerde verzorging of tractie alopecia kan voorkomen worden, door deze dingen te vermijden. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en een afwisselend voedingspatroon kunnen eveneens haaruitval voorkomen.
9. Hebben haargroeimiddelen ernstige bijwerkingen?
Minoxidil is het enige middel dat aan vrouwen met erfelijke haaruitval voorgeschreven mag worden. Zolang u de voorschriften volgt is het middel veilig in gebruik. Bekende bijwerkingen zijn een geïrriteerde hoofdhuid, uitdroging, schilfering, jeuk en/of roodheid. Als Minoxidil in aanraking komt met plaatsen zoals uw wangen of voorhoofd is het belangrijk om deze plaatsen direct te wassen. Anders kan haargroei op deze plaatsen tot uiting komen. Maak altijd melding van bijwerkingen.
10. Welk hormoon veroorzaakt haarverlies bij vrouwen?
Lage progesteron en oestrogeen spiegels zijn vaak verantwoordelijk voor dunner wordend haar bij vrouwen. Haarverlies als gevolg van hormoontekorten in bijvoorbeeld de menopauze, kan vele vormen aannemen. Ook de schildklierhormonen T3, T4 en TSH kunnen haaruitval veroorzaken.
11. Waarom wordt haar bij de kruin dunner?
Net zoals mannen, zien ook vrouwen met erfelijke kaalheid het haar op en rond de kruin uitdunnen. De kruin zal niet volledig kaal worden, al kan de huid op den duur wel zichtbaar zijn.
12. Is mijn haar te dun of gewoon goed?
Vaak is fijn haar glad en zijdezacht, het ligt ook vrij gemakkelijk plat. Dun haar kan er hetzelfde uitzien als fijn haar. Dit heeft meer te maken met de dichtheid van het haar dan de werkelijke diameter van de haren. Wanneer uw hoofdhuid goed zichtbaar is door de haren heen, dan heeft u dun haar. Als dit niet geval is, dan is het haar medium of dik en hoeft u zich geen zorgen te maken over haarverlies.